5 van 1 stem
Speculaastaart - Gevulde speculaas met een twist. Perfect voor tijdens Sinterklaas.
Speculaastaart
Gevulde speculaas met een twist. Perfect voor tijdens Sinterklaas.
Hoeveelheid: 10 punten
Ingrediënten
Voor het deeg:
  • 175 gr bloem
  • 95 gr koude roomboter
  • 70 gr bruine basterdsuiker
  • 1 ruime theelepel speculaaskruiden
  • 1 losgeklopt ei
  • snuf zout
Voor de vulling:
  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr suiker
  • 50 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels marasquin
  • 1 theelepel citroensap
  • citroenrasp, naar smaak
Voor de kruimellaag:
  • 75 gr bloem
  • 40 gr koude roomboter
  • 25 gr bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • geschaafde amandelen
Extra benodigdheden:
  • ingevette taartvorm ø 20 cm, bijvoorbeeld een springvorm
Aan de slag
Voor het deeg:
  1. Voeg bloem, suiker, koude roomboter en een ruime snuf zout bij elkaar in een kom en snij met 2 messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes.

  2. Voeg ietsje meer dan de helft van het losgeklopte ei toe en kneed alles met een koele hand tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
Voor de vulling:
  1. Klop de boter en suiker met een mixer in enkele minuten tot een gladde en luchtige crème. Voeg een klein beetje ei toe en mix alles goed. Wacht met het volgende beetje ei tot alles goed is opgenomen en de crème weer glad is. Herhaal dit tot je ⅔ à ¾ van het ei hebt gebruikt. Bewaar het restje ei om straks de rand van de taart mee te bestrijken.

    N.B: het kan zijn dat je beslag ineens lijkt te schiften. Schrik niet, dit is helemaal niet erg en komt straks weer goed. Waarschijnlijk hadden niet alle ingrediënten dezelfde (kamer)temperatuur waardoor ze moeilijker mengen.

  2. Zet de mixer opzij en roer het amandelmeel door het beslag. Roer vervolgens de marasquin, citroensap en rasp door het amandelbeslag en zet opzij.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de ingevette taartvorm met ⅔ van het deeg. Maak met het overgebleven deeg een opstaande rand van ruim 1 cm hoog. Vul de taart met de amandelvulling en laat zeker 30 minuten koud worden in de koelkast.

Voor het kruimeldeeg:
  1. Doe alle ingrediënten in een kom, snij met 2 messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes en kneed snel tot een grof, kruimelig deeg. Om mooi kruimels te maken pak je steeds een stuk deeg in je hand, knijpt goed samen en verbrokkel tussen je vingers tot mooie grove kruimels.
  2. Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de rand met een beetje losgeklopt ei waar je een snufje zout door hebt geroerd.

    Tip: door een beetje zout door het ei te roeren krijg je een mooi goudbruin korstje dat niet gaat bladderen tijdens het bakken.

  3. Verdeel de kruimels over de vulling, druk lichtjes aan en bestrooi tot slot met geschaafde amandelen. Zet de taart in het midden van een op 180 ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 35-40 minuten gaar en goudbruin.

  4. Haal de speculaastaart uit de oven en laat afkoelen.

    Eet smakelijk!

Tips

De volgende dag smaakt de speculaastaart nog lekkerder!