Heerlijk geurende koekjes die perfect hun vorm houden tijdens het bakken. Leuk om te versieren met royal icing.
Hoeveelheid: 35stevige koekjes, of meer als je ze dunner maakt
Ingrediënten:
Gingerbread koekjes:
450grbloem
225grroomboter op kamertemperatuur
175grwitte basterdsuiker
1ei
1eetlepel kaneel
1eetlepel gemberpoeder
½theelepel zout
Royal icing:
300grpoedersuiker of suikerbakkerspoeder
1½eetlepel meringuepoeder of 1 eiwit
½eetlepel citroensap
± 35 ml koud water
Aan de slag:
Voor het deeg:
Klop de boter en suiker snel tot een zacht mengsel. Het makkelijkst is het om een keukenmachine met deeghaak te gebruiken maar een handmixer gaat natuurlijk ook.
Voeg het ei toe en klop tot het ei geheel is opgenomen.
Voeg nu bloem, kruiden en zout toe en kneed er een mooi samenhangend deeg van. Bij gebruik van een handmixer zal je een deel van het kneden met de hand moeten doen omdat je mixer anders doorbrandt.
Maak van het deeg een plak van een enkele centimeters dik, wikkel in plasticfolie en laat een paar uur rusten in de koelkast.
Voor de royal icing:
Met meringuepoeder: Zeef de suiker en meringuepoeder boven een kom om eventuele klontjes te verwijderen. Roer nog even goed door elkaar om de meringuepoeder goed door de suiker te mengen.Tip: Heb je een keukenmachine gebruik die met de vlinder of het k-stuk. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan met de handmixer met deeghaken.Zet de machine aan op de laagste stand, voeg de citroensap toe en daarna met kleine beetjes tegelijk het water. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer water toevoegt, wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even goed door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar op een koele plek buiten de koelkast.Tip: ik leg altijd plasticfolie op de icing zodat er echt geen lucht bij kan komen.
Met eiwit: klop het eiwit samen met het citroensap tot het luchtig is en mooie pieken vormt. Wissel de klopper(s) om voor de vlinder, het k-stuk of de deeghaken en voeg alle poedersuiker toe. Klop rustig tot een dikke, witte pasta. Waarschijnlijk is het de icing nog veel te dik en kan je wat extra citroensap toevoegen. Klop de icing nog even flink door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.
Gingerbread koekjes bakken:
Pak het deeg uit de koelkast en snijd in 2 stukken. Kneed 1 van de stukken kort door en rol dan uit tot een lap van ± ½ centimeter dik. Steek de koekjes uit en leg op een met teflonfolie beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 12 minuten tot ze licht bruin zijn.Tip: afhankelijk van de dikte van de koekjes maak je meer of minder dan 35 stuks.
Haal de gingerbread koekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze het beste luchtdicht verpakken, zo blijven ze lekker krokant.
Herhaal bovenstaande met het tweede stuk deeg.
Versieren:
Als de gingerbread koekjes helemaal zijn afgekoeld kan je ze naar wens versieren met icing. Verdun hiervoor de icing naar behoefte en voeg eventueel een kleurtje toe.
Om vlakken met icing te vullen omlijn je het vlak met stevige icing en vult het daarna op met ietsje dunnere icing zodat het mooi glad uitvloeit. Laat het vlak drogen voordat je verder gaat met versieren. Als je klaar bent laat je de koekjes een paar uur drogen. Tip: In onderstaande video wordt duidelijk voorgedaan hoe je koekjes versiert.
Door het vocht van de icing worden de gingerbread koekjes altijd iets zachter. Om ze weer lekker knapperig te maken leg ik versierde koekjes altijd nog 50 minuten te drogen in een op 50ºC conventioneel voorverwarmde oven. De deur zet ik daarbij op een kleine kier zodat het vocht kan ontsnappen. Haal de koekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze luchtdicht verpakken. Eet smakelijk!
Tips:
Bij het decoreren van koekjes gebruik ik geen spuitzakken maar stevige boterhamzakjes. Vul een hoek van het zakje met icing, knip een kleiner of groter tipje van het puntje en je hebt geen dure spuitzakken of spuitmondjes nodig. Het is misschien iets minder nauwkeurig werken maar voor mij werkt het prima.
Strooi eens wat kristalsuiker over de opgespoten icing. Geeft een mooi winters effect.