Basisrecept voor een luchtige, goudgele cake. Kan eigenlijk niet mislukken!
Hoeveelheid: 1cake
Ingrediënten:
150grroomboter, op kamertemperatuur
150grsuiker
3eieren, op kamertemperatuur
150grzelfrijzend bakmeel
snuf zout
Extra benodigdheden:
ingevet cakeblik 25 cm
nb: de cake op de foto is wat lager omdat ik maar ⅔ van het recept heb gebruikt
Aan de slag:
Doe suiker, roomboter en een snuf zout in een kom en mix tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Als het goed is zie je tijdens het mixen het mengsel van geel naar wit kleuren. Reken zeker op 10 minuten mixen.
Voeg een ei toe, mix goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag.
Zeef de bloem er in gedeelten bij en schep met een spatel luchtig door het beslag. Schep het beslag in een ingevet cakeblik en zet in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in 1-1¼ uur gaar en mooi goudbruin. Prik na een uur bakken met een saté-prikker in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je 'm gewoon nog even bakken.
Haal de cake na afloop van de baktijd uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
Serveer met verse koffie of thee. Maar gewoon effe tussendoor genieten van een lekkere plak cake mag natuurlijk ook. Eet smakelijk!
Tips:
Om te zorgen dat de cake gelijkmatig rijst zorg ik dat er altijd wat meer beslag langs de randen zit en maak ik in het midden een soort geultje/verdieping.
Vertoont de cake barsten of bulten: zet dan een volgende keer de temperatuur iets lager. Als de buitenkant te snel gaar wordt heeft de binnenkant geen ruimte om te rijzen. En dus ontstaan er bulten in het midden en/of barst de reeds gevormde korst.