Fluweel zacht en heerlijk zoet en zuur tegelijk. Zóóó lekker!!!
Hoeveelheid: 160ml
Ingrediënten:
2eidooiers of 1 ei
80mlcitroensap
70grsuiker
20grroomboter, in blokjes
snuf zout
Aan de slag:
Roer in een pannetje de 2 eidooiers of het ei los met de suiker. Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
Zet het pannetje op middelhoog vuur en roer met een garde. Tijdens het verwarmen zal de boter en de suiker smelten, ontstaat er een mooie, egaal gele oplossing en na een aantal minuten zal de curd gaan binden. Zet het vuur dan laag en laat de curd nog even flink doorwarmen en binden. Blijf vooral roeren. Gebruik je een heel ei dan is het geen probleem als de curd zachtjes kookt. Gebruik je uitsluitend dooiers wees dan voorzichtiger met koken. Dooiers willen nog weleens schiften. Beter is het om de curd tegen de kook aan te houden. Hoe dan ook: hou de curd goed in de gaten en blijf steeds roeren met een garde.
Heeft de curd een mooie dikte? Haal dan de pan van het vuur laat al roerend iets afkoelen en giet dan in een mooie pot of schaaltje. Is de curd eenmaal afgekoeld dan bewaar je deze het beste in de koelkast. Tijdens het afkoelen zal de curd nog verder opstijven. Eet smakelijk!
Tips:
Lemon curd smaakt niet alleen lekker met meringue maar ook heerlijk op een boterham, door de yoghurt of op een plak cake. Of laat eens wat vanille-ijs zacht worden, roer er wat lemon curd en verkruimelde meringue door en zet terug in de diepvries om opnieuw hard te worden.