Met dit recept maak je van verse aardbeien een heerlijke jam. Maar je kan natuurlijk ook ander fruit gebruiken.
Hoeveelheid: 1pot jam
Ingrediënten:
500graardbeien
160grsuiker
2theelepels citroensap
Aan de slag:
Was de aardbeien snel en voorzichtig, droog goed af en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien doormidden en grote aardbeien in meerdere stukjes, leg in een schaal, schenk het citroensap erbij en bestrooi met de suiker. Dek de schaal af en laat tenminste 1 uur intrekken.
Doe het fruit in een pannetje en verwarm tot de suiker helemaal is opgelost. Breng de massa dan aan de kook en laat borrelend koken tot ze is ingekookt en ingedikt. Controleer de dikte door een druppel vloeistof af te laten koelen. Stijft die op tot een mooie gelei dan is de jam klaar, anders nog even laten doorkoken. Bij mij duurde het 15-20 minuten.
Haal de pan van het vuur en laat de jam een flink eind afkoelen alvorens in een pot of schaaltje te schenken. Als je de jam gelijk in een pot of schaaltje doet is de jam nog erg vloeibaar en drijft het fruit naar boven. Niet erg natuurlijk maar wel zo lekker als het fruit gelijkmatiger verdeeld is. Laat de jam geheel afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Tips:
Homemade jam combineert fantastisch met scones en een kop verse thee!
In plaats van verse aardbeien kan je ook prima diepvries aardbeien/fruit gebruiken.