Chocoladetaart gevuld met een fris-zoete frambozenvulling.
Hoeveelheid: 10frambozengebakjes
Ingrediënten:
Voor de taartbodem:
2eieren, op kamertemperatuur
70grsuiker
15grroomboter
40mlmelk
80grbloem
10grcacaopoeder
15grmaïzena
4grbakpoeder
snuf zout
Voor de frambozenvulling en garnering:
250grdiepvries frambozen
125mlslagroom
1eiwit
2½blaadjes gelatine (= 4,16 gr)
2eetlepels suiker
theelepel citroensap
snuf zout
pure chocolade
10verse frambozen
Extra benodigdheden:
springvorm ø 20cm
repen bakpapier
Aan de slag:
Voor de taartbodem:
Vet de springvorm in en bekleed de rand met repen bakpapier. Door het bakpapier kan het beslag aan de randen makkelijker rijzen en krijg je een mooi vlakke bovenkant zonder bult in het midden.
Weeg de bloem, cacao, maïzena en bakpoeder af en voeg bij elkaar.
Verwarm de melk samen met de roomboter tot de boter net gesmolten is.
Mix de eieren en de suiker tot een schuimig en luchtig beslag. Het beslag is goed als het in een dikke, brede band traag van de kloppers terug loopt in de kom. Reken zeker op 15 minuten mixen.
Voeg al kloppend in een dun straaltje de helft van de melk en gesmolten boter toe.
Zeef in gedeelten de bloem, cacao, maïzena, bakpoeder en zout bij het beslag en spatel luchtig door het beslag tot alles gelijkmatig is opgenomen en er geen losse bloem meer zichtbaar is.
Spatel in 2 of 3 delen de laatste melk en boter door het beslag. Spatel goed door tot de melk zich niet meer afscheidt.
Schenk het beslag in de springvorm en schuif in het midden van een op 140°C conventioneel voorverwarmde oven. Zet na 15 minuten de temperatuur op 160°C en laat in nog eens 15-20 minuten garen en mooi bruin worden. Haal de taartbodem voorzichtig uit de oven, verwijder de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Snij de taartbodem alvast in 2 plakken zodat je straks snel door kan met het opbouwen van de taart
Voor de vulling:
Laat de frambozen in een schaal ontdooien. Als de frambozen zijn ontdooid pureer je ze met een keukenmachine of staafmixer. Verwijder de pitjes door de moes door een zeef te duwen. Roer tenslotte een 1/2 eetlepel suiker door de frambozenmoes.
Week de gelatine in een ruime kom koud water.
Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker net stijf en bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
Verwarm 1-2 eetlepels water in een klein pannetje en los daar de uitgeknepen gelatine in op. Roer de opgeloste gelatine gelijk door de frambozenmoes.
Ontvet de kom met de helft van het citroensap, doe het eiwit samen met het resterende citroensap in de kom en klop met een snufje zout bijna stijf, voeg een 1/2 eetlepel suiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn.
Als de gelatine begint te pakken schep je de frambozenmoes door de slagroom en meng er vervolgens het eiwitschuim door.
Het samenstellen van de frambozengebakjes:
Verdeel ⅔ van de frambozenvulling over de onderste helft van de taart, leg de bovenste helft er bovenop en druk lichtjes aan. Vul met een (palet)mes de randen bij en strijk glad. Schep een paar lepels frambozenvulling op de bovenzijde en strijk glad. Zet in de koelkast om een paar uur op te stijven. Het restant van de vulling snoep je lekker op.
Snij de randen van de taart bij zodat je een vierkant krijgt. Snij de taart in 5 stroken en verdeel die vervolgens in tweeën zodat je 10 gebakjes hebt.
Garneer de gebakjes door de bovenkant te bestrooien met geraspte pure chocolade en plaats tot slot een verse framboos op de gebakjes. Eet smakelijk!
Tips:
Een klein beslag van 2 eieren kan je prima met de hand mixen. Maak je een grote hoeveelheid beslag dan is een keukenmachine met ruime beslagkom handig. De Maxima MPM7 heeft een kom van maar liefst 7 liter. Ideaal! Ook heel fijn is dat de machine relatief stil is, ja kan dus prima aan de slag zonder anderen in de kamer te storen.