Een topper uit de Indiase keuken. Met dit recept maak je voortaan de allerlekkerste kip tandoori helemaal zelf, dus zonder pakjes of zakjes.
Hoeveelheid: 2kipfilets
Ingrediënten:
2schoongemaakte kipfilets
verse korianderblaadjes, gehakt
limoenpartjes
naar keuze: enkele druppels rode kleurstof
DIY tandoori marinade
½eetlepelpaprikapoeder
½eetlepelgeraspte gember
½eetlepelgeperste knoflook
1theelepelgaram masala
1theelepelkomijnzaadjes
1theelepelkorianderzaadjes
½theelepelchilipoeder
½theelepelzout
50mlGriekse yoghurt
2theelepelslimoensap
1eetlepel neutrale olie
Aan de slag:
Voor de marinade:
Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat afkoelen en stamp/maal in een vijzel of koffiemolentje tot poeder.
Meng in een kom de yoghurt, paprikapoeder, knoflook, gember, garam masala, komijn- en korianderpoeder, chilipoeder, zout en citroensap tot een mooie marinade. Roer er tot slot de olie door.
Voor de traditioneel dieprode kleur van tandoori voeg je enkele druppels rode kleurstof toe en meng dit goed door de marinade. Pas op voor je kleren want kleurstoffen maken moeilijk te verwijderen vlekken! Zelf ben ik geen fan van kleurstoffen en laat ik het dus achterwege.
Voor de tandoori kip:
Snij de kipfilets op een paar plaatsen ietsje in zodat de marinade goed in de filet kan trekken. Leg de kipfilets in de marinade en schep goed om zodat de kipfilets volledig bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat tenminste 12 uur marineren. Schep tussendoor nog eens om.
Verhit de grill van je oven op de hoogste stand en leg de kipfilets op een rooster. Zodra de grill gloeiendheet is schuif je de kipfilets eronder. Ik schuif ook altijd een bakplaat onderin de oven als een soort lekbak. Als de kipfilets aardig beginnen te kleuren draai je ze om en laat je de ander kant kleuren. Keer tot slot nog een laatste keer om en bak de kipfilets af.
Leg de kip tandoori op een bord, bestrooi met de verse koriander en geef er partjes limoen bij om het sap over de kip te kunnen druppelen. Eet smakelijk!
Heb je er graag een sausje bij? Maak dan iets meer marinade, braadt de kipfilet aan in de pan en voeg na het aanbraden het restant van de marinade en wat (uitgelekte) gepelde tomaten uit blik toe. Laat zachtjes pruttelend garen.