Heerlijk romige botersaus voor over de asperges of bij een stukje vis.
Hoeveelheid: 200ml saus
Ingrediënten:
2eidooiers
2eetlepelswitte wijn (30 ml)
70gramkoude boter, in blokjes
1theelepelcitroensap (5 ml)
zout, peper
Aan de slag:
Klop met de handgarde de eidooiers in ongeveer een minuutje los en iets schuimig.
Roer de witte wijn door de eidooiers en verwarm het geheel au bain-marie. Blijf tijdens het verwarmen wel roeren/kloppen met de garde want anders wordt het roerei. Zodra het eimengsel dikker begint te worden voeg je één voor één de klontjes boter toe. Voeg het volgende klontje boter pas toe als de vorige geheel is opgenomen. Haal ondertussen ook het pannetje van het vuur om verdere verwarming door het au bain-marie-bad te stoppen. De restwarmte van het water is straks meer dan genoeg om je saus warm te houden.
Als alle boter is opgenomen roer je het citroensap door de saus en breng op smaak met zout en een snuf vers gemalen peper.
De saus kan je nog even warm houden op de restwarmte van het au bain-marie bad. Roer de saus wel af en toe even door om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Eet smakelijk!
Tips:
Schep eens wat vers gesneden tuinkruiden zoals kervel, dille of peterselie door de Hollandaise saus. Pas de kruiden aan op het gerecht waar je de saus voor gebruikt.