Vanilleroomijs - Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk zelf. Met dit recept voor vanilleroomijs lukt het jou ook!
Vanilleroomijs
Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk zelf. Met dit recept voor vanilleroomijs lukt het jou ook!
Hoeveelheid: 400 ml ijs
Ingredi├źnten
 • 200 ml halfvolle melk
 • 150 ml slagroom
 • ┬Ż vanillestokje
 • 3 eidooiers
 • 50-75 gr suiker
Aan de slag
 1. Snij het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en doe stokje en merg samen met de melk en slagroom in een pan. Laat dit op matig vuur even trekken.
 2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker in enkele minuten dik en schuimig. Hou je van erg zoet ijs dan gebruik je 75 gr suiker, voor wat minder zoet ijs gebruik je 50 of 60 gram suiker.
 3. Verwijder het vanillestokje uit de pan en gooi weg. Schenk de melk en room al roerend voorzichtig bij de eidooiers en giet de massa terug in de pan en warm het geheel zachtjes door tot een mooie dikke vla. In het begin ligt er nog een flinke laag schuim op de massa, zodra het begint in te dikken trekt dit weg. Wanneer het schuim bijna geheel weg is, is de vla doorgaans ook goed. Laat de vla afkoelen en zet 30 minuten in de koelkast om echt goed koud te worden.

  N.B: verwarm de vla hooguit tot tegen de kook aan, als je de vla laat koken loop je het risico dat het te hard gaat en schift of dat er klontjes ontstaan.

Bereiding in ijsmachine met los vriesgedeelte:
 1. Zet de kom van de ijsmachine klaar, giet de vla erin en laat de machine draaien. In ongeveer 25 minuten is het vanilleroomijs klaar. Schep in een diepvriesbak en plaats minimaal 30 minuten in de vriezer om nog wat steviger te worden.
Bereiding zonder ijsmachine:
 1. Giet de vla in een lage, voorgekoelde diepvriesbak, dek af met plasticfolie om ijskristallen op de vla te voorkomen en zet in de vriezer. Haal na ongeveer 2 uur of zodra de randen hard beginnen te worden het ijs uit de vriezer, schep alles in de kom van je mixer en mix flink door. Hiermee maak je de ijskristallen kapot en krijg je mooi zacht en glad ijs. Zet het ijs weer in de vriezer en herhaal na 2 uur nog eens. Hierna laat je het ijs verder bevriezen.
 2. Op de dag van bereiding is het vanilleroomijs meestal nog niet zo hard en kan je direct uit de vriezer mooie bolletje scheppen en opdienen. Heb je het ijs al eerder gemaakt, check dan hoe hard je ijs is en zet de bak met het vanilleroomijs eventueel iets tevoren in de koelkast om wat zachter te worden.

  Eet smakelijk!

Tips

Extra lekker met of in een homemade oubliewafel!