Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.
Hoeveelheid: 2-3 personen
Ingrediënten:
2aubergines
1ui
2flinke tenenknoflook
2blikkengepelde tomaten
verse basilicum
125grbiologische buffelmozzarella
50grgeraspte jong belegenkaas
stuk Parmigiano Reggiano om te raspen
ciabatta, stokbrood of pita-broodjes
olijfolie
zout en peper
Aan de slag:
Snipper de ui en pel de knoflook.
Verhit in een pan een flinke scheut olijfolie en fruit de ui tot ze is glazig. Pers dan de knoflook erbij en voeg de gepelde tomaat toe. Druk met een houten lepel de tomaten enigszins fijn, breng aan de kook en laat in minstens 60 minuten zachtjes inkoken tot een mooie dikke saus.
Was de aubergines en snij in plakken van 1 cm dik. Je kan de aubergine in de lengte snijden maar ook in de breedte, net wat je leuk vindt. Ik kies meestal voor ronde plakken maar grote aubergine-vormige plakken is ook leuk. Bestrijk de plakken licht met olijfolie en grill op een grillplaat of in een tosti-ijzer tot ze zacht zijn en mooie grill-strepen hebben. Ik probeer altijd matig te zijn met zout maar liefhebbers van hartig kunnen de aubergine voor het grillen nog bestrooien met wat zout. Bewaar de plakken op een bord.
Snij een flinke hand basilicum, roer door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Schep wat saus in een ovenschaal, leg de helft van de aubergine in de saus en dek af met een nieuwe laag saus. Verdeel 3/4 van de geraspte jong belegenkaas over de saus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en leg een tweede laag aubergine op de saus. Dek de aubergine af met de laatste saus over en verdeel de in plakken gesneden mozzarella over de schotel. Strooi het laatste beetje jong belegenkaas erover en rasp er tot slot nog flink wat Parmezaanse kaas over. Schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak tot de kaas een mooi goudbruin korstje heeft. Reken op ongeveer 30 minuten.
Serveer de melanzane alla Parmigiana met vers gebakken brood om lekker in de saus te dippen.Eet smakelijk!
Tips:
Dit gerecht (of alleen de saus) kan prima van tevoren worden klaargemaakt. Je hoeft de melanzane dan 's avonds alleen nog af te bakken.
Heb je geen tijd om de tomatensaus in de laten koken of vind je de saus na het inkoken toch nog wat te dun? Roer er dan wat tomatenpuree door, het bindt je saus en versterkt de tomatensmaak.