Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!
Hoeveelheid: 2stuks
Ingrediënten:
250grbloem
3,5grzout
3,5grinstant gist
75mlhandwarm water
75mlhandwarme halfvolle melk
1,5theelepel honing
125grgeraspte jong belegenkaas
3uien
roomboter
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet de oven uit zodra deze op temperatuur is.
Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon nog ietsje langer want door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.
Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen. Verhit een koekenpan met een beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in 10-15 minuten lekker zacht en licht zoetig worden. Zet de pan opzij.
Haal na een uur het deeg uit de kom, leg voorzichtig op het aanrecht, deel in tweeën en rol uit tot twee langwerpige lappen van ongeveer 30x10 cm. Leg de deeglappen op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Verdeel de uien over de deeglappen en bestrooi met de helft van de kaas. Druk de topping lichtjes aan zodat het goed plakt aan het deeg.
Dek de bakplaat af met een vel bakpapier en plaats terug in de nog enigszins warme oven en laat nog eens 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 200°C, conventionele stand. Strooi de overgebleven kaas over de broden en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is. Bak de broden in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet de uienkruiers koud of warm ze lichtjes op.Eet smakelijk!
Tips:
Koud vind ik uienkruier het lekkerst. En dan het liefst ook nog even een paar uur in bakpapier of een plastic zak bewaard zodat het brood goed doortrokken is van de uiensmaak.