Aïoli - Super lekkere knoflooksaus die snel en makkelijk te maken is. Perfecte match met vlees, vis, rauwkost, brood en croutons.
Aïoli
Super lekkere knoflooksaus die snel en makkelijk te maken is. Perfecte match met vlees, vis, rauwkost, brood en croutons.
Hoeveelheid: 1 schaaltje aïoli
Ingrediënten
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 teen knoflook, ragfijn gehakt/geperst
  • 150 ml goede olie
  • 2 eetlepels milde azijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1-2 eetlepels flink warm water
  • zout, peper
Aan de slag
  1. Klop de eidooier los met de knoflook en mosterd.
  2. Voeg de olie, al kloppend, in een heel dun straaltje toe. Sinds ik een Magimix Le Micro (soort mini keukenmachine) heb gebruik ik deze maar daarvoor maakte ik mayonaise en aïoli gewoon met de handmixer. Om het mezelf daarbij wat makkelijker te maken zette ik de kom schuin op een handdoek of theedoek. Zo schuift de kom niet weg en kan ik tegelijkertijd de mixer vasthouden en de olie erbij gieten.

  3. Als het goed is, zie je vrij snel dat de mayonaise bindt. De olie kan vanaf dat moment sneller worden toegevoegd. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker je mayonaise.
  4. Voeg al kloppend de azijn en citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Naar smaak kun je ook nog wat extra azijn en/of citroensap toevoegen.
  5. Om de aïoli zachter/smeuïger te maken voeg je nu al kloppend het warme water toe. Is de aïoli te dun geworden? Klop gewoon wat extra olie erdoor en de aïoli dikt weer in. Speel met de verhoudingen om je eigen smaak en textuur te vinden.
  6. In de koelkast maximaal een week houdbaar.

    Eet smakelijk!