Traditionele Sinterklaas lekkernij die je heel makkelijk zelf maakt. Ook een leuke activiteit om samen met de kinderen kruidnoten te bakken.
Hoeveelheid: 50-80 stuks (afhankelijk van de grootte
Ingrediënten:
40grroomboter
40grdonkerbruine basterdsuiker
100grzelfrijzend bakmeel
ruime theelepelspeculaaskruiden
2eetlepelshalfvolle melk
snuf zout
Aan de slag:
Methode I:
Doe het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom en snij met 2 messen of een deegmenger de koude roomboter er in kleine stukjes doorheen. Voeg de melk toe en kneed snel en met een koele hand tot een mooi deeg.
Methode II:
Roer de zachte boter, suiker, speculaaskruiden en zout tot een zacht en glad mengsel. Het makkelijkst is het om een standmixer met deeghaak te gebruiken maar een handmixer gaat natuurlijk ook.
Voeg de helft van de melk toe en roer dat goed door het boter/suikermengsel.
Voeg nu het bakmeel en de laatste melk toe en kneed er een mooi samenhangend deeg van. Afhankelijk van de kracht van je handmixer zal je misschien het laatste deel van het kneden met de hand moeten doen. Als het deeg te zwaar wordt kan je mixer doorbranden.
Vervolg methode I en II:
Vorm het deeg tot een plak van enkele centimeters dik, wikkel het in plasticfolie en laat het tenminste een uur rusten in de koelkast. Zelf laat ik het deeg graag een hele dag rusten om de smaak van de speculaaskruiden goed te laten rijpen.
Kneed het deeg een paar keer door totdat zodat weer soepel wordt. Vorm van het deeg kleine balletjes, leg ze op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en schuif in het midden van een op 160°C hete lucht voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de kruidnoten bak je ze in 15-20 minuten gaar en bruin.
Laat de kruidnoten afkoelen op een taartrooster. Als de kruidnoten helemaal zijn afgekoeld kan je luchtdicht verpakt prima bewaren. Eet smakelijk!
Tips:
Omdat de smaak van speculaaskruiden snel achteruitgaat kan je het beste verse kruiden kopen en dat potje van vorig jaar gewoon wegdoen.