Rosbief met siroop van rode port - Klassiek stuk vlees op smaak gebracht met za’atar en geserveerd met een heerlijke portsiroop.
Rosbief met siroop van rode port
Klassiek stuk vlees op smaak gebracht met za’atar en geserveerd met een heerlijk portsiroop.
Hoeveelheid: 4 personen
Ingrediënten
Voor de rosbief:
 • 800 gr rosbief
 • za’atar-kruiden
 • zout en peper
 • boter
Voor de portsiroop:
 • 500 ml rode port
 • 100 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 2 theelepels honing
Extra benodigdheden:
 • braadslede
 • vleesthermometer
Aan de slag
Voor de siroop van rode port:
 1. Doe de port, sinaasappelsap en honing in een (koeken)pan en laat zachtjes inkoken tot je een dikke, zoete siroop overhebt. Zelf geef ik er de voorkeur aan het inkoken zachtjes te laten gebeuren. Ook gebruik ik een koekenpan met antiaanbaklaag, zo kan de siroop eigenlijk niet aanbranden of verbranden. Afhankelijk van de hoogte van het vuur kan het wel 45 minuten duren tot de vloeistof voldoende is gereduceerd. Hou er rekening mee dat de siroop nog indikt als ze afkoelt. Proef af en toe en merk dat de siroop steeds zoeter wordt. Liever een zoetere siroop? Voeg dan nog een theelepel honing toe. Laat de siroop afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voor de rosbief:
 1. Haal de rosbief ruim van tevoren uit de koelkast om rustig op kamertemperatuur te laten komen.
 2. Bestrooi de rosbief rondom flink met zout en peper en wrijf ruim in met za’atar. Verhit ruim boter in een koekenpan zonder antiaanbaklaag en schroei de rosbief snel rondom dicht. Leg de rosbief in een braadslede of ovenschaal, giet wat braadvet over de rosbief en steek de vleesthermometer in het vlees om de kerntemperatuur in de gaten te kunnen houden. Zet de braadslede in het midden van een op 220ºC voorverwarmde oven. Draai de temperatuur gelijk terug naar 200ºC en schep tijdens het braden af en toe wat braadvet over de rosbief zodat het vlees niet uitdroogt. Draai de oventemperatuur terug naar 180ºC zodra de kerntemperatuur 39ºC is.
 3. Afhankelijk van de dikte van je stuk vlees is na een minuut of twintig de kerntemperatuur 45-48ºC geworden. Zodra je deze kerntemperatuur hebt bereikt haal je de rosbief uit oven, leg hem op een voorverwarmd bord en dek helemaal af met zilverfolie. Laat de rosbief ongeveer 10 minuten rusten zodat de vleessappen zich volledig door de rosbief kunnen verdelen. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur ook nog ietsje oplopen.
 4. Warm in de tussentijd de portsiroop een beetje op en giet in een karafje of schaaltje.
 5. Snij de rosbief (recht op de draad) in dunne plakken, leg er enkele vleesvorken bij en serveer met de siroop van rode port.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Je kan de portsiroop verrijken door bijvoorbeeld een kaneelstokje mee te koken tijdens het reduceren. Een takje tijm of wat speculaaskruiden zijn ook lekker.
 2. Ook koud smaakt een plak rosbief met een lepeltje portsiroop goed!
 3. Bereid rosbief ook eens volgens de slow roast methode. Super lekker!