Kip cordon bleu - Kipfilet gevuld met ham en zacht smeltende kaas in een krokant jasje.
Kip cordon bleu
Kipfilet gevuld met ham en zacht smeltende kaas in een krokant jasje.
Hoeveelheid: 4 kip cordon bleu's
Ingrediënten
  • 4 biologische kipfilets
  • 4-8 plakken ham
  • 75 gr jong belegen kaas in plakjes of reepjes
  • 75 gr paneermeel
  • eetlepel fijngehakte verse krulpeterselie
  • zout en peper
  • 1 ei losgeklopt
  • bloem
  • boter
Extra benodigdheden:
  • cocktailprikkers om de kip dicht te maken
Aan de slag
  1. Maak de kipfilets schoon, snij het loshangende stukje (haasje) eraf en snij elke kipfilet over de lengte in zodat er een holte/zak in de filet ontstaat.
  2. Leg op elk plakje ham een stapeltje kaas en vouw de ham netjes om de kaas dicht. Door de ham netjes om de kaas te vouwen kan de kaas tijdens het smelten niet weglekken. Let bij het dichtvouwen op dat je mooie, gelijkmatige pakketjes maakt die precies in de kipfilets passen. Liefhebber van rijkgevulde cordon bleu’s? Gebruik dan gewoon nog een tweede plakje ham. Maak de kipfilet dicht met een cocktailprikker.
  3. Meng het paneermeel met de gehakte peterselie, breng op smaak met wat zout en peper en strooi op een bord. Giet op een ander bord het losgeklopte ei.
  4. Bestrooi de gevulde kipfilets met wat zout en peper en bestrooi licht met bloem. Verdeel de bloem gelijkmatig zodat de filets een dun ‘stoffig' laagje krijgen. Haal de kipfilets door het ei, laat het overtollige er afdruipen en wentel royaal door het paneermeel.
  5. Verwarm een plaatstalen koekenpan, smelt daarin een flinke klont boter als de pan op temperatuur is en zodra de bubbels wegtrekken braad je de kipfilets rondom aan. Zet de pit lager en bak het vlees op een rustig vuur gaar en goudbruin.
    Tip: bij gebruik van een anti-aanbakpan verwarm je de pan en de boter tegelijk. Om te voorkomen dat de boter tijdens het verwarmen van de pan verbrandt voeg je ook een scheutje olie toe.
  6. Serveer de kipfilets op een voorverwarmde schaal en vergeet je tafelgenoten niet te waarschuwen voor de cocktailprikker waarmee elke kip cordon bleu is dicht gemaakt.

    Eet smakelijk!

Tips
  1. Het paneermeel heb ik op smaak gebracht met gehakte peterselie. Verse tijm, een teentje knoflook en/of wat parmezaanse kaas zijn ook heel lekkere smaakmakers. En voor een spicy twist voeg je wat chilipoeder toe.
  2. Vul de kipfilet ook eens met andere kaas en/of vleeswaren.