Lekker luchtige borrelhapjes met een krokante buitenkant en een ietwat zachte binnenkant. Zóó lekker!
Hoeveelheid: 25stuks
Ingrediënten:
100mlwater
50grboter in kleine stukjes en op kamertemperatuur
60grbloem
2eieren (L)
40grvers geraspte Parmigiano Reggiano
30grgeraspte jong belegen kaas of ouder
1-1½grzout of 1-1½ maatschepje van 1 ml
Aan de slag:
Breng het water samen met het zout en de boter aan de kook. Voeg dan de bloem in één keer toe en roer goed met een houten lepel. Haal, terwijl je blijft roeren, de pan van het vuur en roer tot je een mooi basisdeeg hebt dat loskomt van de randen van de pan. Blijf nog even door roeren zodat zowel het deeg als de pan enigszins kunnen afkoelen.
Voeg dan het eerste ei toe en roer dat stevig door het deeg. In eerste instantie lijkt het deeg te schiften maar als je doorgaat ontstaat er vanzelf een mooi beslag. Als het eerste ei volledig is opgenomen klop je het tweede ei in een bekertje los en voeg je het beetje bij beetje toe. Het beslag heeft de juiste dikte als het langzaam terugvloeit nadat je met de lepel een streep over de bodem hebt getrokken.
Roer als het beslag echt is afgekoeld de kaas erdoor en schep met twee lepels hoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte open tussen de deeghoopjes want tijdens het bakken zullen ze nog aardig rijzen. Schuif de bakplaat in het midden van een op 200ºC conventioneel verwarmde oven en bak in 20-25 minuten bruin en krokant.
Haal de gougères of kaassoesjes uit de oven en laat ze op een taartrooster afkoelen. Serveer de gougères of kaassoepjes (lauw)warm of koud. Eet smakelijk!
Tips:
Om de soesjes makkelijker te laten rijzen kan je de oven ook voorverwarmen op 220ºC en direct nadat je ze in de oven hebt gezet de temperatuur terugdraaien naar 200ºC.
Maak ook eens wat grotere gougères of kaassoepjes en serveer ze bij een kop soep.
Maak de gougères 's ochtends en warm ze vlak voor gebruik even in de oven op.