Heerlijk zacht, zoet en romig dessert naar origineel Italiaans recept. Zó lekker dat je echt nog een tweede keer opschept!
Hoeveelheid: 8personen
Ingrediënten:
200grmascarpone
± 125 ml marsala
105grsuiker
5eieren
1paklange vingers of biscotti savoiardi
cacao
Extra benodigdheden:
glazenschaal 20x20 cm tenminste 5,5 cm diep
Aan de slag:
Scheid de eidooiers van de eiwitten.
Doe de eidooiers met de suiker in een diep bord en roer met een vork of garde losjes door zodat de suiker alvast een beetje oplost.
Giet de marsala in een diep bord of schaal. Wentel de langvingers rustig door de marsala zodat ze lekker wat op kunnen nemen en leg alvast een eerste laag lange vingers in de schaal. Leg de overige lange vingers op een bord en dek zowel de schaal als het bord af met wat plastic- of aluminiumfolie.
Roer de eidooiers nogmaals zachtjes door en herhaal dat om de paar minuten tot je voelt dat de suiker voor een groot deel is opgelost. Voeg dan de mascarpone toe en roer/schep/prak tot een glad geheel. Weersta de verleiding om de dooiers luchtig te kloppen want geklopte dooiers blijven niet stijf en lopen snel terug. Roer/schep/prak het mengsel dus zachtjes en rustig voor het beste resultaat. Je merkt nu ook dat de laatste suiker alsnog oplost.
Klop de eiwitten stijf. Vouw het mascarpone-mengsel voorzichtig door de stijf geslagen eiwitten tot een dikke sabayon-achtige mousse en schep de helft over de lange vingers in de schaal. Leg een tweede laag lange vingers in het mascarpone-mengsel en verdeel het overgebleven mascarpone-mengsel erover. Strijk de bovenzijde glad af, dek de schaal af met plasticfolie en zet tenminste enkele uren in de koelkast.
Bestrooi de tiramisu vlak voor het opdienen met cacao.Eet smakelijk!
Tips:
Naarmate de tiramisu langer in de koelkast staat wordt de mousse steviger en minder sabayon-achtig. De lange vingers absorberen immers steeds meer vocht. Voor een steviger tiramisu kan je 'm dus eventueel ook de avond tevoren al klaarmaken. Zelf doe ik dat liever niet. Ik hou wel van die sabayon-achtige structuur.
Voor een steviger/stijver tiramisu kan je ook een klein beetje opgeloste gelatine door de losgeroerde eidooiers roeren.