Dulce de leche - Zuid-Amerikaanse karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Lekker in desserts, gebak en op brood.
Dulce de leche
Zuid-Amerikaanse karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Lekker in desserts, gebak en op brood.
Ingrediënten
  • 1 blikje gecondenseerde melk
Aan de slag
  1. Verwijder de wikkel van het blikje gecondenseerde melk. Met een beetje wasbenzine verwijder ik ook altijd nog even de lijmresten en spoel het blik je af onder de kraan. Op zich is het niet nodig de lijmresten te verwijderen maar in het kokende water lost het op en laat het een vies laagje achter in de pan en op het blikje. Ik voorkom dat liever en verwijder daarom vooraf de lijmresten. En heb je toevallig nog een oude pan staan, gebruik dan die zodat je zeker weet dat je goede pannen mooi blijven.
  2. Leg het blikje (op z'n zijkant) in een met koud water gevulde pan. Zorg ervoor dat het blikje ruim onderwater ligt en controleer dat tijdens het koken zo nu en dan. Er wordt namelijk gezegd dat het blikje kan ontploffen als het niet geheel onderwater staat. Is dat echt zo? Ik heb geen idee maar een ontploffing in de keuken lijkt me niet leuk dus ik ga het ook zeker niet uitproberen.
  3. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur zachter en laat je het water gedurende 3 uur zachtjes koken. Tussendoor draai ik het blikje een aantal keer zodat de massa niet naar één kant zakt maar gelijkmatig in het blikje blijft zitten.
  4. Haal na 3 uur het blikje uit het water en laat helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld is de dulce de leche klaar voor gebruik.

    Eet smakelijk!

Tips
  1. Voor een meer vloeibare, dunnere of zachtere dulce de leche laat je het blikje gewoon minder lang koken. Bijvoorbeeld 2 uur.
  2. Ongeopend kan je het gekookte blikje een aantal weken in de koelkast bewaren. Eenmaal geopend is het beter de dulce de leche over te doen in een weck- of jampot.
  3. Gebruik dulce de leche in rolo's, banoffee pie of pecan-karamelkoeken.