Meng in een kom de tarwebloem, gist, suiker en zout door elkaar. Voeg 25 ml melk, het water, de helft van het ei en de boter toe en kneed in 5-7 minuten tot een mooi samenhangend deeg. Laat afgedekt op een warme plek gedurende 1 uur rijzen.
Kneed het deeg nog even door. Vet je handen in met olie en maak 4 gelijke, gladde bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat je genoeg tussenruimte vrijlaat want de broodjes gaan nog rijzen.
Roer de overgebleven melk door het overgebleven ei en bestrijk de broodjes ermee. Rasp Parmezaanse kaas over de broodjes en laat ze losjes afgedekt met een theedoek nog 40 minuten rijzen.
Bak de broodjes in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat de broodjes op een taartrooster afkoelen.
Voor de burgers:
Maak de ui en de knoflook schoon. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook met een knoflookpers.
Kneed het gehakt met de ui, knoflook, tijm, rozemarijn en breng op smaak met zout en peper. Vorm 4 of 8 hamburgers. Dit kan met de hand of met een hamburgerpers.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de hamburgers 3 minuten, keer ze om, bestrooi met wat zout en peper en bak nog eens 3 minuten of tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en hou eventueel warm in een op 100°C hete lucht voorverwarmde oven.
De opbouw:
Snij de broodjes open en warm ze gedurende 6-8 minuten op in een op 100°C hete lucht voorverwarmde oven.
Bak ondertussen de bacon of ontbijtspek krokant in een beetje olijfolie.
Besmeer de onderste helft van de broodjes met 1 eetlepel knoflookmayonaise, beleg met de sla, 1 burger, de plakjes bacon en leg er tot slot nog een 2e burger op. Heb je maar één burger in plaats van twee laat dan de eerste achterwege. Besmeer elke burger met een eetlepel pesto en beleg met 2-3 dunne plakjes tomaat. Besmeer de bovenste helften van de broodjes met de laatste knoflookmayonaise en plaats op de burgers. Serveer de big BLT burger direct. Eet smakelijk!
Tips:
Voor een snelle knoflookmayonaise roer je wat (goede en smaakvolle) mayonaise los en pers je er een teentje knoflook bij. Laat het even staan om de knoflooksmaak goed in de mayonaise te laten trekken en klaar ben je.