Labneh - Verse kaas uit het Midden-Oosten die je heel makkelijk zelf maakt. Afhankelijk van de gebruikte yoghurt is de labneh romiger of juist magerder.
Labneh
Verse kaas uit het Midden-Oosten die je heel makkelijk zelf maakt. Afhankelijk van de gebruikte yoghurt is de labneh romiger of juist magerder.
Hoeveelheid: 250 gram labneh
Ingrediënten
 • 500 ml magere yoghurt
 • 500 ml volle yoghurt
 • 1 theelepel zout
Extra benodigdheden:
 • zeef of vergiet
 • kaasdoek
 • vleestouw
Aan de slag
 1. Hang de zeef of het vergiet in een passende pan, schaal of kom en leg de kaasdoek erin. Ik gebruik graag een extra grote doek zodat ik ‘m er dubbelgevouwen in kan leggen.
 2. Doe de yoghurts bij elkaar in een schaal, meng met het zout en schenk in de kaasdoek. Pak de punten van de kaasdoek en knijp net boven de yoghurt dicht. Het eerste vocht begint er nu uit te lopen. Voer de druk langzaam iets op en bind tenslotte met wat vleestouw dicht als een soort knapzak. Leg in de zeef, dek af met iets zwaars en zet weg in de koelkast.
 3. Afhankelijk van de gewenste dikte laat je de yoghurt gedurende 12-24 uur uitlekken. Gooi zo nu en dan het vrijgekomen vocht weg en knijp de knapzak nog eens extra uit en/of knoop nog wat strakker dicht.
 4. Na ongeveer 24 uur heeft de labneh de dikte van geitenkaas en is het geschikt om er balletjes van te maken. Voor een nog steviger labneh laat je de massa gewoon nog wat langer uitlekken. Vergeet niet tussendoor de doek nog eens aan te draaien of strakker dicht te knopen. Een smeuïger labneh, die je als spread of dip kunt gebruiken, is ergens tussen de 8-12 uur klaar.

 5. Maak balletjes van de labneh en rol ze door gehakte bieslook, gember of nootjes zoals pistache, hazelnoot of walnoot. Het is ook lekker om de balletjes te marineren in kruidenolie en te serveren met wat vers kruidenzout. Serveer de labneh balletjes op prikkertjes en/of geef er (vers gemaakte) toastjes bij.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. In plaats van kaasdoek kan je ook een schone, niet pluizende katoenen theedoek gebruiken. Spoel de doek voor gebruik goed met water om eventuele restjes, geuren of smaakjes van wasmiddel of wasverzachter te verwijderen. Wring goed uit!
 2. Roer door smeuïge labneh wat vers gehakte bieslook en grof gemalen peper, smeer een royale laag op een boterham of broodje en garneer met wat rucola of jonge bladsla. Lekker als lunch!
 3. Tijdens het uitlekken gaat er veel zout mee in het vocht. Voor een vollere smaak kan je naar wens meer zout gebruiken.