Traditioneel Engelse zandkoekje, te lekker om vanaf te blijven! Door het koekje te bakken op lage temperatuur blijft het mooi blank.
Hoeveelheid: 24stuks
Ingrediënten:
100grkristalsuiker
200grkoude roomboter
100grzelfrijzend bakmeel
200grbloem
snuf zout
Extra benodigdheden:
bakblik 20x20 cm
vel bakpapier
mes
satéprikker met stompe achterzijde
Aan de slag:
Doe alle ingrediënten in een kom en snij met 2 messen of een de boter in de kom tot kleine stukjes en meng het goed met de bloem en het bakmeel. Je kan dit natuurlijk ook in een keukenmachine doen als je die hebt staan. Kneed er dan met een koele hand snel een deeg van. Kneed vooral niet te lang, een ietwat kruimelig deeg is prima. Door teveel kneden verlies je de luchtige structuur en daarbij druk je het deeg straks toch met de hand uit tot een platte koek.
Vorm het vel bakpapier keurig als een soort inzet in het bakblik en druk er vervolgens het deeg in uit. Werk snel want het is niet de bedoeling dat de boter zacht wordt of zelfs smelt. Zet het bakblik 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal het bakblik uit de koelkast en zet in het midden van een op 160ºC conventioneel voorverwarmde oven. Na 30 minuten haal je het bakblik eruit en snij je de koek (in het bakblik) snel in 8 repen die je vervolgens weer in drieën snijdt. Stempel met de achterzijde van de satéprikker in elk koekje het kenmerkende shortbread fingers patroon en zet het bakblik weer terug in de oven en bak in nog eens 30 minuten af.
Haal de shortbread fingers uit het bakblik en laat afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld kan je de koekjes luchtdicht prima bewaren. Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van een vierkante bakvorm kan je ook prima een rechthoekige vorm van 13x33 cm met losse bodem gebruiken.