Gevuld met ui, crème fraîche, spek en wat kaas. Niet in zilverfolie maar ingesmeerd met olie en op hoge temperatuur gegaard in de oven.
Hoeveelheid: 4aardappels
Ingrediënten:
4biologische iets kruimige aardappels
50grontbijtspek
1klein teentjeknoflook
1kleineui gesnipperd
4lepelscrème fraîche
80grgeraspte kaas jong belegen of ouder
zout en peper
paprikapoeder
olijfolie
Aan de slag:
Boen de schil van de aardappels schoon, droog ze goed af, prik rondom een paar keer in met een vork en wrijf flink in met olijfolie. Leg de aardappels in een braadslede en zet in het midden van een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Draai de aardappels af en toe om en bak ongeveer 30 minuten. De aardappels zijn dan nog niet gaar maar je kunt er wel al redelijk makkelijk met een prikker in prikken.
Snij terwijl de aardappels in de oven staan het ontbijtspek klein en bak in een koekenpan krokant.
Fruit de ui in een beetje olijfolie glazig en zacht en pers op het laatst een klein beetje van de knoflook erbij. De knoflook moet net een beetje smaak geven maar vooral niet overheersen. Fruit het geheel nog even en haal dan van de pit af.
Haal de braadslede met de aardappels na ongeveer 30 minuten uit de oven en snij in elke aardappel een kruis. Snij redelijk diep maar niet helemaal door de aardappels heen. Plet/duw de aardappels met de achterkant van een lepel zodat ze mooi openvallen. Bestrooi de aardappels met een beetje zout en zet 10 minuten terug in de oven. De binnenkant zal verder garen en ietsje bruin en krokant worden.
Haal na 10 minuten opnieuw de aardappels uit de oven, verdeel de uien erover, schep in elke aardappel een lepel crème fraîche, verdeel de spekjes erover en bedek met de kaas. Strooi wat paprikapoeder over de kaas en zet de braadslede voor de laatste keer terug in de oven. Laat de kaas smelten en gratineer tot slot nog even kort onder de grill. Serveer de gepofte aardappel direct.Eet smakelijk!
Tips:
Lekker bij een salade, groenteschotel of als verassend bijgerecht tijdens een etentje.