Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit.
Hoeveelheid: 1portie
Ingrediënten:
Royal icing:
± 300grpoedersuiker of suikerbakkerspoeder
½eetlepelvers citroensap + extra om te verdunnen
35greiwit, vers of gepasteuriseerd
of vervang het eiwit door:
1½eetlepelsmeringuepoeder en ± 35 gr koud water
Glazuur:
poedersuiker
water of vers citroensap
Keukengerei:
handmixer met kloppers als je vers eiwit gebruikt
met meringuepoeder begin je met deeghaken en wissel je later naar de kloppers. Heb je een keukenmachine/standmixer gebruik die dan met de platte klopper.
Aan de slag:
Basis recept voor dikke royal icing:
Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven echt nooit over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk fijne spuitjesmondjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken, altijd zeven dus! Gebruik je meringuepoeder zeef die dan ook en meng goed door de poedersuiker.
Met vloeibaar eiwit: klop het eiwit samen met het citroensap tot het luchtig en stijf begint te worden. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe. Klop rustig tot je een dikke, witte pasta hebt. Waarschijnlijk is de icing nog erg dik en kan je een paar druppels citroensap of water toevoegen. Klop de icing nog even flink door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast. Afhankelijk van het gebruik verdun je de icing naar behoefte met water of citroensap.Tip: je kan de suiker op zich ook door ongeklopt eiwit roeren maar dat loopt vrij snel terug.
Met meringuepoeder: voeg het citroensap toe aan de suiker/meringuepoeder massa en zet de mixer aan op de laagste stand. Gebruik in de handmixer de deeghaken en bij de standmixer de platte klopper. Voeg met kleine beetjes tegelijk het water toe. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even door om de suiker zo goed mogelijk op te lossen en een mooie glans te krijgen. Doe de icing over in een kom of bakje, dek af met plasticfolie -op de icing om het luchtdicht af te sluiten- en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.Afhankelijk van het gebruik verdun je de icing naar behoefte met water of citroensap.
Is de royal icing tijdens het verdunnen te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.
Glazuur:
Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
Is de glazuur te dun geworden? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.
Royal icing en glazuur kan je kleuren met een beetje kleurstof. Glazuur kan je ook een kleurtje te geven door in plaats van water of citroensap een beetje siroop te gebruiken.