Royal icing en glazuur - Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.
Royal icing en glazuur
Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.
Hoeveelheid: 1 portie
Ingrediënten
Royal icing:
 • ± 300 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
 • ½ eetlepel vers citroensap
 • en
 • 1 eiwit maat L
 • of
 • eetlepel meringuepoeder en ± 35 ml koud water
Glazuur:
 • poedersuiker
 • water of vers citroensap
Aan de slag
Royal icing:
 1. Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven beslist niet over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk spuitjesmondjes voor fijne lijntjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken dus sla het zeven van de poedersuiker echt nooit over. Schep nu eventueel de meringuepoeder erdoor en meng goed.
 2. Heb je een keukenmachine/standmixer gebruik die dan met de klopper. De draadgarde is niet geschikt omdat icing erg dik en zwaar is. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan met de hand en eventueel in kleinere porties. Probeer het niet met een handmixer. De icing is daar veel te zwaar voor, je loopt echt het risico dat je handmixer doorbrandt.
 3. Zet de machine aan op de laagste stand, voeg de citroensap toe en daarna met kleine beetjes tegelijk het eiwit of water. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer eiwit of water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 4. Is de royal icing te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.
 5. Is de royal icing tijdens het bewaren te dik geworden of heb je een dunnere variant nodig? Voeg dan druppelsgewijs wat water toe.
Glazuur:
 1. Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
 2. Is de glazuur te dun geworden? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.
Tips
 1. Klik hier voor een heerlijk recept voor gingerbread koekjes.
 2. Royal icing en glazuur kan je kleuren met een beetje kleurstof. Glazuur kan je ook een kleurtje te geven door in plaats van water of citroensap een beetje siroop te gebruiken.