Heerlijk kruidige cake maar ook lekker zoet en luchtig. Royaal gevuld met stemgember. Echt zo'n cake die in no time op is!
Ingrediënten:
3eieren, op kamertemperatuur
150grroomboter, op kamertemperatuur
140grlichtbruine basterdsuiker
150grzelfrijzend bakmeel
1eetlepelgemberpoeder
½eetlepelkaneelpoeder
100grgesneden stemgember, uitgelekt
snuf zout
Extra benodigdheden:
ingevet cakeblik, 25 cm
Aan de slag:
Klop de basterdsuiker, roomboter en een snuf zout in een kom tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Als het goed is zie je tijdens het mixen het mengsel steeds witter worden, reken op ongeveer 10 minuten mixen.
Voeg één voor één de eieren toe, mix tussendoor goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag.
Meng het zelfrijzend bakmeel met de gember- en het kaneelpoeder, zeef in gedeelten bij het beslagen en spatel steeds luchtig door het beslag. Spatel tot slot de gesneden en uitgelekte stemgember door het beslag en schep in een ingevet cakeblik. Om te voorkomen dat de gembercake in het midden meer rijst dan aan de randen maak ik in het midden altijd een soort gootje of verlaging. Zet het cakeblik in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in 1-1¼ uur gaar en goudbruin. Om te controleren of de cake gaar is prik je na een uur bakken met een saté-prikker voorzichtig in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je 'm gewoon nog even bakken.
Zodra de gembercake gaar is haal je ‘m uit de uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een taartrooster en laat verder afkoelen.Eet smakelijk!
Tips:
Geef de gembercake eventueel de laatste 10 minuten extra onderwarmte om de onderkant extra kleur te geven.