5 van 1 stem
Balsamicostroop - Heel makkelijk zelf te maken en binnen enkele minuten klaar! Lekker bij kaas, vlees en salades en perfect om gerechten mee te decoreren.
Balsamicostroop
Heel makkelijk zelf te maken en binnen enkele minuten klaar! Lekker bij kaas, vlees en salades en perfect om gerechten mee te decoreren.
Hoeveelheid: 1 portie
Ingrediƫnten
 • 100 ml balsamicoazijn
 • 25 gr witte basterdsuiker, of meer naar smaak
Aan de slag
 1. Doe de balsamicoazijn en basterdsuiker in een pannetje en verwarm langzaam. Afhankelijk van hoe zuur de gebruikte azijn is en de gewenste smaak van de stroop voeg je eventueel meer suiker toe.
 2. Zodra de vloeistof begint te (ver)dampen is het warm genoeg. Let op: het is niet de bedoeling dat de azijn gaat koken want dan kan de stroop verbranden. Laat de azijn gedurende enkele minuten wat indikken en haal dan van de pit.

  Tip: per azijn kan het verschillen hoe lang het duurt voor het begint in te dikken. Kijk dus goed naar wat er gebeurt. Naar keuze kan je de azijn meer of minder laten indikken.

  Tip: gebruik materiaal dat niet door azijn wordt aangetast en laat roestvrijstalen lepeltjes nooit te lang in de azijn staan.

 3. Tijdens het afkoelen zal de vloeistof verder indikken tot een echte stroop. Zodra de balsamicostroop helemaal is afgekoeld giet je het in een flesje, kannetje of schaaltje.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Zorg dat je de keuken goed ventileert tijdens het maken van balsamicostroop. De geur van verdampende azijn is erg indringend. Ga ook niet met je neus boven het pannetje hangen want het slaat je echt op je luchtwegen!
 2. Warm eens een takje tijm of wat geraspte sinaasappelschil mee tijdens het indikken. Zeef de stroop direct nadat je het pannetje van de pit hebt gehaald en laat dan rustig afkoelen.