Tartelettes van Petit Gâteau - Kleine taartjes gevuld met amandelvulling, bosbessen en clafoutiscrème. Het lijkt een hoop werk maar als je het efficiënt aanpakt valt het best mee. In dit recept lees je precies hoe je het aanpakt.
Tartelettes van Petit Gâteau
Kleine taartjes gevuld met amandelvulling, bosbessen en clafoutiscrème. Het lijkt een hoop werk maar als je het efficiënt aanpakt valt het best mee. In dit recept lees je precies hoe je het aanpakt.
Hoeveelheid: 12 tartelettes
Ingrediënten
Voor het deeg:
  • 120 gr bloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 75 gram koude roomboter in kleine stukjes
  • 1 groot (L) biologisch ei, losgeklopt
  • snuf zout
Voor de amandelvulling of frangipane:
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr zachte roomboter
  • 50 gr poedersuiker
  • 5 gr maïzena
  • paar druppels amandelextract
  • restant ei van het deeg
Voor de clafoutiscrème:
  • 1 biologisch ei
  • 1 dooier van een biologisch ei
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 15 gr amandelmeel
  • 15 gr bloem
  • 50 gr melk
  • 100 gr kwark
  • 1 theelepel vanille-extract
  • diepvries bosbessen
Voor de decoratie:
  • verse bosbbessen
  • abrikozenjam
  • water
  • amandelschaafsel geroosterd
Extra benodigdheden:
  • 12 bakringen ø 6 cm of muffinblik met 12 holtes ingevet
  • spuitzak met spuitje met ronde opening
  • uitsteker ø 8-9 cm
Aan de slag
Voor het deeg:
  1. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en wat zout in een kom. Voeg de roomboter toe en wrijf de boter tussen je vingers door de droge ingrediënten tot je mooi kruimeldeeg hebt.
  2. Voeg een klein lepeltje losgeklopt ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog, voeg dan een heel klein beetje ei toe. Is het deeg te plakkerig dan voeg je wat extra bloem toe.
  3. Vorm het deeg tot een mooie plak, verpak in plastic en leg tenminste een uur in de koelkast.
Voor de amandelvulling of frangipane:
  1. Roer de boter en de poedersuiker met een vork tot een romige pasta. Voeg het amandelmeel en de maïzena toe, roer glad en voeg tot slot het restant van het losgeklopte ei en een paar druppels amandelextract toe. Roer flink door en zorg dat er geen klontjes in zitten.
  2. Schep de amandelvulling in de spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
Voor de clafoutiscrème:
  1. Roer het ei, de dooier en de kristalsuiker door elkaar en roer vervolgens het amandelmeel en de bloem erdoor.
  2. Voeg de melk, de kwark en het vanille-extract toe en roer tot een glas beslag. Giet in een schenkbeker, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Ontdooi ondertussen vast de diepvries bosbessen en giet het overtollige vocht af.
Opmaken van de minimini’s:
  1. Haal het deeg uit de koelkast en kneed snel soepel.
  2. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ± 3 mm dik. Steek met de uitsteker zoveel mogelijk rondjes uit deeg en bekleed de vormpjes ermee. Rol het restant deeg opnieuw uit, steek rondjes uit met de uitsteker en bekleed de resterende vormpjes ermee.
  3. Maak de deegrandjes mooie strak door de randjes langs de bovenzijde van de vorm weg te snijden of met de achterkant van een lepel glad te strijken. Prik de bodems in met een vork en zet de vormpjes 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  4. Haal de bakvormpjes uit de koelkast en zet op een bakblik. Spuiten elk taartje een flinke bodem amandelvulling, beleg met de ontdooide bosbessen en schenk precies tot aan de rand van het deeg vol met de clafoutiscrème. Zet de vormpjes in een op 170ºC-180º conventioneel voorverwarmde oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Mijn taartjes hadden iets langer nodig maar dat komt wellicht doordat ik een iets dikkere deeglaag heb gebruikt. Zodra de taartjes klaar zijn haal je ze uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de vormpjes. Laat de minimini’s op een taartrooster helemaal afkoelen.
  5. Maak ondertussen de abrikozengelei door een paar lepels jam met een klein beetje water (10%) te verwarmen. Als het mengsel goed heet is wrijf je het door een zeef en bestrijk je er de afgekoelde tartelettes mee. Leg direct de verse bosbessen erop zodat ze mooi vastplakken tijdens het drogen van de abrikozengelei. Bestrooi de minimini’s met (gecrushed) amandelschaafsel, schik op mooi een bord of taartplateau en serveer.

    Eet smakelijk!

Tips
  1. Rooster het amandelmeel voor gebruik in een koekenpannetje. Het amandelmeel hoeft niet te kleuren maar door het te verwarmen komt de olie vrij en krijgt het een intensere geur en smaak. Héél lekker!
  2. Het deeg is prima in te vriezen. Maak dus vooral wat op voorraad zodat je altijd gelijk aan de slag kunt.