Tabouleh is een simpele maar zeer smaakvolle Arabische salade van bulgur, peterselie, munt, lente-ui, tomaat en komkommer. En natuurlijk rijkelijk overgoten met een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook en baharat, een oosters kruidenmengsel.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
150grbulgur
250mlbouillon (ongeveer)
⅓komkommer
150grsnacktomaatjes
4lente-uitjes
bosje peterselie
3-5takjes munt
2eetlepel citroensap
3eetlepels olijfolie
1theelepel baharat
1teen knoflook geperst
zout en peper
Voor de baharat kruidenmix:
2theelepels paprikapoeder
1theelepel kaneelpoeder
1theelepel komijnpoeder
½theelepel korianderpoeder
½theelepel kardemompoeder
snuf kruidnagelpoeder
snuf nootmuskaat
optioneel: snuf chilipoeder
Aan de slag:
Kook de bulgur gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vaak is dat iets als: neem 1 volumedeel bulgur en 2 volume delen water of bouillon. Breng de vloeistof aan de kook, voeg de bulgur toe en kook op zachte pit gedurende 15 minuten zacht en gaar. Ik spoel de bulgur meestal eerst goed met koud stromend water voordat ik het aan de bouillon toevoeg. Roer de bulgur met een vork los en laat afkoelen.
Meng de kruiden voor de baharat door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje.
Was de komkommer, snij in de lente doormidden, verwijder de zaadjes/het zachte middendeel en snij in kleine stukjes.
Snij de snacktomaatjes doormidden, verwijder de zaadjes en snij klein.
Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes, zowel het groene als het witte deel- en snij vervolgens de peterselie en munt fijn. Schep alles door de afgekoelde bulgur.
Maak een dressing van het citroensap, de olie, de baharat en het teentje knoflook. Meng door de bulgur, proef, en breng op smaak met zout en peper. Zet de tabouleh afgedekt in de koelkast en laat de smaken gedurende een half uur intrekken.Tip: terwijl de tabouleh in de koelkast staat, bak ik vaak wat plat brood.
Schep de tabouleh op een schaal en garneer met wat partjes citroen. Eventueel kun je de schaal eerst bekleden met wat slabladeren voordat je de tabouleh erop schept.Eet smakelijk!
Tips:
Ook lekker met wat gehakt korianderblad door de tabouleh.