Flammkuchen of tarte flambée - De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes. Simpel maar onweerstaanbaar lekker!
Flammkuchen of tarte flambée
De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes. Simpel maar onweerstaanbaar lekker!
Hoeveelheid: 1 flammkuche voor 2-3 personen
Ingrediënten
Voor de bodem:
  • 250 gr patentbloem
  • gr instant gist
  • 150 ml handwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie + iets extra
  • zout
Voor de topping:
  • 1 rode ui
  • 1 gele ui
  • 100 gr crème fraîche
  • 125 gr ontbijtspek
  • optioneel: versgemalen peper
Extra benodigdheden:
  • vel teflonfolie of bakpapier
Aan de slag
  1. Doe de bloem, gist, zout, olie en tot slot het water bij elkaar in een kom en kneed tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een mooie bal, wrijf lichtjes in met wat olie en leg in een schaal. Dek de schaal af en laat het deeg rijzen tot het tenminste in volume is verdubbeld. Reken op ongeveer een uur.
  2. Maak ondertussen de uien schoon, halveer en snij in dunne, halve ringen.
  3. Snij het ontbijtspek in stukjes.
  4. Als het deeg voldoende is gerezen neem je het uit de kom en rol je het met een deegroller uit tot één of twee dunne plakken. Doe dit gelijk op teflonfolie of bakpapier zodat je de bodem makkelijk op de pizzasteen of bakplaat kunt leggen. Wanneer het deeg mooi dun is uitgerold bestrijk je het met crème fraîche, verdeel je de uienringen en het spek erover en maal je er eventueel nog wat peper over.
  5. Leg de flammkuchen op de bakplaat en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Bij gebruik van een pizzasteen leg je de flammkuchen op de in de oven voorverwarmde pizzasteen. Bak in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

    Eet smakelijk!