De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes. Simpel maar onweerstaanbaar lekker!
Hoeveelheid: 1flammkuche voor 2-3 personen
Ingrediënten:
Voor de bodem:
250grpatentbloem
3½grinstant gist
150mlhandwarm water
2eetlepels olijfolie + iets extra
zout
Voor de topping:
1rode ui
1gele ui
100grcrème fraîche
125grontbijtspek
optioneel: versgemalen peper
Extra benodigdheden:
vel teflonfolie of bakpapier
Aan de slag:
Doe de bloem, gist, zout, olie en tot slot het water bij elkaar in een kom en kneed tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een mooie bal, wrijf lichtjes in met wat olie en leg in een schaal. Dek de schaal af en laat het deeg rijzen tot het tenminste in volume is verdubbeld. Reken op ongeveer een uur.
Maak ondertussen de uien schoon, halveer en snij in dunne, halve ringen.
Snij het ontbijtspek in stukjes.
Als het deeg voldoende is gerezen neem je het uit de kom en rol je het met een deegroller uit tot één of twee dunne plakken. Doe dit gelijk op teflonfolie of bakpapier zodat je de bodem makkelijk op de pizzasteen of bakplaat kunt leggen. Wanneer het deeg mooi dun is uitgerold bestrijk je het met crème fraîche, verdeel je de uienringen en het spek erover en maal je er eventueel nog wat peper over.
Leg de flammkuchen op de bakplaat en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Bij gebruik van een pizzasteen leg je de flammkuchen op de in de oven voorverwarmde pizzasteen. Bak in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.Eet smakelijk!
Tips:
Heerlijk met een koel glas Alsacer Gewurztraminer erbij. Ben jij bekend met gewurztraminer? Ik schreef er een uitgebreid achtergrondartikel over. Lees het en breid je wijnkennis uit.