Zoete lekkernij van heel fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.
Hoeveelheid: 440gram
Ingrediënten:
200grblanke, ongebrande amandelen
200grpoedersuiker
± 40 greiwit (= ongeveer het eiwit van 1 ei maat L)
1mlamandel extract
Keukengerei:
hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Aan de slag:
Doe de amandelen samen met de poedersuiker in het hakmolentje van de staafmixer. Draai met behulp van de pulse-knop tot een heel fijn poeder. Op zich zou dit ook in de foodprocessor kunnen maar bij mij wordt het daar niet zo fijn mee als met het hakmolentje.Tip: Let op dat de amandelen/het amandelmeel niet te warm wordt, er kan dan amandelolie vrijkomen. Dat wil je niet, daar wordt de marsepein droog en korrelig van. Laat amandelmeel dus altijd helemaal afkoelen voor je het verder verwerkt.
Doe de gemalen amandelen en poedersuiker in een kom. Voeg het amandel extract samen met ¾ van het eiwit toe en vorm met de hand tot een soepele marsepein. Voeg naar behoefte extra eiwit toe maar let op dat je het niet te nat maakt.
Rol de marsepein in plasticfolie en laat 24 uur rusten/rijpen/ontwikkelen op een koele plek.Eet smakelijk!
Tips:
Voor extra smaak kan je een paar druppels rozenwater of oranje bloesemwater toevoegen.
Hoewel er eiwit wordt gebruikt om de binding te bevorderen heb ik me laten vertellen dat je niet bang hoeft te zijn voor salmonella. Eventueel aanwezige salmonella wordt gedood door hoge concentraties suiker. In marsepein zit voldoende suiker. Om elk risico uit te sluiten kan je gepasteuriseerd eiwit -bijvoorbeeld van Two Chicks- gebruiken. Of vervang het eiwit door wat water. De marsepein is dan gelijk ook vegan.
In plaats van zelf amandelen te malen kan je natuurlijk ook kant en klaar amandelmeel gebruiken. Meer informatie over het zelf malen van amandelmeel lees je in mijn artikel daarover.