Marsepein - Zoete lekkernij van heel fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.
Marsepein
Zoete lekkernij van heel fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.
Hoeveelheid: 440 gram
Ingrediënten
 • 200 gr blanke, ongebrande amandelen
 • 200 gr poedersuiker
 • ± 40 gr eiwit (= ongeveer het eiwit van 1 ei maat L)
 • 1 ml amandel extract
Aan de slag
 1. Doe de amandelen samen met de poedersuiker in het hakmolentje van de staafmixer. Draai met behulp van de pulse-knop tot een heel fijn poeder. Op zich zou dit ook in de foodprocessor kunnen maar bij mij wordt het daar niet zo fijn mee als met het hakmolentje.

  Tip: Gebruik echt de pulse-knop want als je aan één stuk draait worden de amandelen warm en komt de olie makkelijker vrij. Dat wil je niet want daar wordt de marsepein droog en korrelig van.

 2. Doe de gemalen amandelen en suiker in een kom. Voeg het amandel extract samen met ¾ van het eiwit toe en vorm met de hand tot een soepele marsepein. Voeg naar behoefte extra eiwit toe maar let op dat je het niet te nat maakt.

 3. Rol de marsepein in plasticfolie en laat 24 uur rusten/rijpen/ontwikkelen op een koele plek.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Voor extra smaak kan je een paar druppels rozenwater of oranje bloesemwater toevoegen.
 2. Hoewel er eiwit wordt gebruikt om de binding te bevorderen heb ik me laten vertellen dat je niet bang hoeft te zijn voor salmonella. Eventueel aanwezige salmonella wordt gedood door hoge concentraties suiker en in marsepein zit voldoende suiker. Mocht je desondanks liever geen eiwit gebruiken probeer het dan eens met wat water.
 3. In plaats van hele amandelen kan je natuurlijk ook amandelmeel gebruiken.