Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Hoeveelheid: 7dennekoeken
Ingrediënten:
125grbloem
65grkoude roomboter
50grbruine basterdsuiker
5grbakpoeder
flinke snuf zout
ruime theelepel gemengde kruiden
2-2½eetlepels koud water
kristalsuiker ter garnering
Voor de gemengde kruiden:
3mlkaneelpoeder
¾-1mlgeraspte verse nootmuskaat
¾-1mlkruidnagelpoeder
½mlgemberpoeder
½mlanijspoeder
Keukengerei:
voor het afmeten van de kruiden gebruik ik graag een maatlepeltje van 1 ml
steker ø 10 cm
Aan de slag:
Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, het kruidenmengsel en zout goed door elkaar. Voeg de roomboter toe en snij met twee messen door het droge mengsel in kleine stukjes. Wrijf vervolgens met twee handen de boter en de droge massa tot een een soort crumble. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er snel een soepel deeg van. Kijk tijdens het kneden of je nog een ½ eetlepel water kunt toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Kneed het deeg weer zacht en soepel, bestuif het werkvlak met wat bloem en rol uit tot een plak van 4-5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Leg de deegrondjes op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg.
Bestrijk de deegrondjes met water en bestrooi dik met kristalsuiker. Schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en bruin.
Neem de dennekoeken uit de oven, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.Eet smakelijk!
Tips:
Voor een meer uitgesproken smaak kan je extra kruidnagel en/of nootmuskaat toevoegen. Gemalen venkelzaad en/of koriander is ook een fijne toevoeging. Durf te experimenteren, echte dennekoeken hebben een uitgesproken smaak!