5 van 2 stemmen
Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Dennekoeken
Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Hoeveelheid: 7 dennekoeken
Ingrediënten
  • 125 gr bloem
  • 65 gr koude roomboter
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 5 gr bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • ruime theelepel gemengde kruiden
  • 2-2½ eetlepels koud water
  • kristalsuiker ter garnering
Voor de gemengde kruiden:
  • 3 ml kaneelpoeder
  • ¾-1 ml geraspte verse nootmuskaat
  • ¾-1 ml kruidnagelpoeder
  • ½ ml gemberpoeder
  • ½ ml anijspoeder
Extra benodigdheden:
  • voor het afmeten van de kruiden gebruik ik graag een maatlepeltje van 1 ml
  • steker ø 10 cm
Aan de slag
  1. Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, het kruidenmengsel en zout goed door elkaar. Voeg de roomboter toe en snij met twee messen door het droge mengsel in kleine stukjes. Wrijf vervolgens met twee handen de boter en de droge massa tot een een soort crumble. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er snel een soepel deeg van. Kijk tijdens het kneden of je nog een ½ eetlepel water kunt toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

  2. Kneed het deeg weer zacht en soepel, bestuif het werkvlak met wat bloem en rol uit tot een plak van 4-5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Leg de deegrondjes op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg.
  3. Bestrijk de deegrondjes met water en bestrooi dik met kristalsuiker. Schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en bruin.
  4. Neem de dennekoeken uit de oven, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.

    Eet smakelijk!

Tips

Voor een meer uitgesproken smaak kan je extra kruidnagel en/of nootmuskaat toevoegen. Durf te experimenteren, echte dennekoeken hebben een uitgesproken smaak!