Romig en fris met een brosse koekbodem. Geïnspireerd op de klassieke New York cheesecake maar minder zwaar.
Hoeveelheid: 10punten
Ingrediënten:
Voor het deeg:
150grbloem
70grroomboter, koud
60grpoedersuiker
1eidooier
snufzout
Voor de vulling:
200grMonchou zacht en luchtig
100grmagere kwark
100grframbozen, diepvries
50grbasterdsuiker
2eieren, maat L
1eetlepelmaïzena, gezeefd
½citroen, zeste en sap
mespuntmerg uit een vanillepeul
Voor de garnering:
handjeverse frambozen
100grframbozen, diepvries
kneepjecitroensap
suiker of agavesiroop, naar smaak
Extra benodigdheden:
bakvorm 33x9 cm, losse bodem, ingevet
Aan de slag:
Voor het deeg:
Doe alle droge ingrediënten inclusief de boter in een ruime kom. Wrijf de boter en de droge ingrediënten tussen je vingers tot een mooi kruimeldeeg. Voeg de dooier en een ½ eetlepel water toe kneed snel tot een soepel deeg. Indien nodig gebruik je nog wat extra water. Ik voegde in totaal 1 eetlepel water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een half uur te rusten de koelkast.
Neem na het deeg uit de koelkast en rol uit tot een lap van ± ½ cm dik. Bekleed het ingevette bakblik ermee en verdeel de frambozen over de bodem.Tip: Naar keuze kan je bodem 15 minuten blind voorbakken. Dit geeft een iets gebruindere koekbodem. Laat iets afkoelen en verdeel dan de frambozen erover.
Voor de vulling:
Roer de MonChou los met een garde. Als de roomkaas helemaal glad is roer je de kwark er door. Tot slot roer je er de basterdsuiker, eieren, citroenzeste en -sap, maïzena en vanille door.
Giet de vulling in de bakvorm over de frambozen heen. Schud de bakvorm voorzicht heen en weer om eventuele luchtbellen in de vulling te verwijderen. Plaats de cheesecake in een op 160ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven en bak in ongeveer 65 minuten gaar en goudbruin. Zet de oven open en laat de cheesecake 30 minuten staan, plaats dan op een taartrooster en laat helemaal afkoelen. Als de cheesecake helemaal is afgekoeld laat je 'm nog een paar uur opstijven in de koelkast.
Voor de topping:
Breng de diepvries frambozen samen met een kneepje citroensap in een klein pannetje aan de kook. Laat even doorkoken, voeg naar smaak suiker of agavesiroop toe en nog wat verder inkoken. Schenk de frambozenjam in een schaaltje of schenkkannetje. Laat afkoelen.Tip: Je kunt ook prima chiajam gebruiken.
Snij de cheesecake met frambozen in puntjes, garneer met de verse frambozen en frambozen jam.Eet smakelijk!
Tips:
Vanillepeulen zijn niet doorgaans niet goedkoop. In de supermarkt betaal je minimaal € 2,50 per gram. Bij KoRo kost 35 gr echte bourbon vanille uit Madagasker slechts € 17,50. Ik heb inmiddels al twee verpakkingen gebruikt, echt heerlijke vanille. Kijk gelijk ook even naar de biologische patentbloem (type 405), he ik inmiddels standaard op voorraad. Alles wordt thuis bezorgd, je hoeft niet te sjouwen en hebt er geen omkijken naar.
Voor een extra lekkere koekbodem vervang je 25 gr bloem door 25 gr amandelmeel.