Traditioneel aardappelgerecht uit de Franse Alpen. Rijk gevuld met spek, kaas en ui. Pure comfortfood, maak het snel en geniet!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
500grgeschilde (vastkokende) aardappels
150grKaltbach Appenzeller, geraspt
100gramspek blokjes
2uien, in halve ringen
paarlekkere dottencrème fraiche
1½eetlepelwitte wijn
nootmuskaat, vers geraspt
Aan de slag:
Snij de aardappels in plakjes van ± ½ cm dik en een minuut of 10-15. De schijfjes hoeven nog niet beetgaar te zijn, de laatste gering krijgen ze straks in de oven. Giet af en laat even droogstomen.Tip: je kan het jezelf ook makkelijk maken en voorgegaarde aardappelschijfjes kopen.
Verwarm een koekenpan en bak de uien samen met de spekjes. Doe dit rustig aan zodat de uien de smaak van het spek goed opnemen en heerlijk zacht worden. Voeg de plakjes aardappel toe, rasp er wat nootmuskaat overheen en schep voorzichtig door elkaar.
Schep de helft van het aardappel-spek-ui-mengsel in een ovenschaal of gietijzeren koekenpan, bestrooi met ⅓ van de kaas en schep de rest van de aardappels erop. Naar keuze roer je de crème fraiche los met de wijn en schenk over de aardappels of je verdeelt enkele dotten crème fraîche over de aardappels en schenk de wijn erover. Bestrooi met de overgebleven kaas en plaats de tartiflette in een op 180ºC voorverwarmde oven. Bak in 30-40 minuten gaar en goudbruin.Tip: enne, hou je vooral niet in. Er mag ook best wat meer kaas over hoor...
Serveer de tartiflette samen met een groene salade.Eet smakelijk!