Meng de bloem met het zout en kneed samen met het bier en de olie tot een mooi deeg. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Bestuif je werkblad royaal met bloem, neem de helft van het deeg een bestrooi dat ook met bloem. Rol uit tot een dunne lap, steek de tortilla's uit en bak in een warme, droge koekenpan. Bewaar in een schone theedoek -zo blijft het vocht behouden en blijven ze soepel- en herhaal tot al het deeg op is.Tip: Het deeg is behoorlijk elastisch. Pak daarom het deeg tijdens het uitrollen verschillende keren op en keer om. Blijf uitrollen tot je een dunnen lap hebt die tijdens het oppakken nog maar weinig krimpt. Leg neer en steek de tortilla's uit.
Voor de tartaar en bisque van rivierkreeftjes:
Pel de rivierkreeftjes en bewaar de gepelde staartjes tot gebruik in de koelkast.
Verwarm wat olijfolie in een soeppan en zet de wortel, sjalot, prei en knolselderij aan. Voeg de koppen en schalen van de rivierkreeftjes toe en bak even mee. Blus af met een flinke scheut cognac, laat de alcohol verdampen en roer de tomatenpuree erdoor. Laat alles nog even bakken en voeg dan zoveel kokend water toe dat alles net onder staat. Laat een half uur zachtjes doorkoken en stamp dan met een pureestamper de massa een paar keer flink aan. Giet door een zeef en vang de bouillon/bisque op. Kook de bisque in tot een dikke saus.
Roer de mayonaise los met 1 eetlepel bisque en breng op smaak met zout, peper en wat worcestershiresaus. Snij de gepelde rivierkreeftjes tot een grove tartaar en maak aan met de mayonaise.Tip: Geen tijd of zin om bisque te koken? Of wil de bisque als los hapje serveren? Breng de mayonaise dan op smaak met kruiden of specerijen naar keuze.
Garneer de tortilla's, rangschik mooi een schaal of een borrelplank en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
Naar keuze kan je onder de rivierkreeftjes nog een blaadje sla, wat ragfijn gesneden komkommer, tomaat of appel leggen.