Boterzachte tonijn geserveerd met een zilt sausje. Inclusief tips om duurzame tonijn te kopen.
Ingrediënten:
Voor de tatatki:
200grtonijn, sashimi kwaliteit
furikake
olijfolie
Voor het sausje:
2eetlepels sojasaus
2eetlepels gembersiroop
kneepje citroensap
knoflook, geraspt
verse gember, geraspt
Voor de topping:
bieslook
Aan de slag:
Meng de ingrediënten voor het sausje. Voeg knoflook en gember naar smaak toe. Tip: knoflook en gember rasp je makkelijk en snel op een microplane rasp
Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en schroei de tonijn rondom aan. Leg de tonijn op een bord en laat afkoelen.
Rol de tonijn door een laagje furikake zodat alle zijden bedekt zijn. Snij in plakjes van ½ cm dik, lepel er wat van het sausje over en top af met gesneden bieslook.Eet smakelijk!
Furikake is een hartig, gedroogd strooisel van zeewier (nori), sesamzaad en zeezout. Niet alleen lekker bij tonijn ook heerlijk over een poké bowl, noodles of sushi. Er zijn ook versies met flinters gedroogde tonijn erin. Vind ik voor de smaak niet nodig en gebruik ik dus niet.
Je eet de tonijn bijna rauw. Het is dus belangrijk verse tonijn te gebruiken. Met tonijn van sashimi kwaliteit weet je zeker dat je goed zit. Vraag daar dus naar in de viswinkel.
Voorafgaand aan het recept vertelde ik al hoe je kunt achterhalen of de tonijn die in de winkel ligt een duurzame keuze is. In mijn artikel over duurzame vis vertel ik meer over wat duurzame vis precies is en welke keurmerken er zijn.