Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Pittige gehaktballetjes. Heerlijk als tapas, snack, borrelhapje of over de pasta.
Hoeveelheid: 1schaal, ± 20 gehaktballetjes
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes:
500gramrundergehakt
1teenknoflook, geperst
handjeverse peterselie, fijngehakt
paartakjes verse tijm
worcestershiresaus
zout en peper, naar smaak
olijfolie
Voor de tomatensaus:
1ui, gesnipperd
1blikMutti polpa
3zongedroogde tomaten op olie (pot)
2eetlepelstomatenpuree
1theelepelgerookt paprikapoeder
1theelepelknoflookpoeder
1theelepelgedroogde basilicum
scheutje rode wijn
Tabasco sriracha of chilivlokken
worcestershiresaus
zout en peper
olijfolie
Voor de garnering:
verse peterselie
Aan de slag:
Voor de tomatensaus:
Fruit de gesnipperde ui in wat olijfolie. Warm de basilicum, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder kort mee, giet het blik tomatenpulp erbij en roer goed door. Schenk er een scheutje rode wijn bij, voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout, peper, worcestershiresaus en Tabasco sriracha of chilivlokken. Laat de saus tenminste 45 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Voor de gehaktballetjes:
Voeg de knoflook, peterselie, scheutje Worcestershiresaus, zout en peper bij het elkaar in een kom. Ris boven de kom de blaadjes van de takjes tijm, doe het gehakt erbij en kneed alles door elkaar. Draai ± 20 gehaktballetjes van het gekruide gehakt.
Verwarm in een koekenpan wat olijfolie en bak daarin de gehaktballetjes gaar en bruin. Giet de olie af en schep de tomatensaus over de gehaktballetjes.
Snij de zongedroogde tomaten fijn, roer door de saus en warm het geheel nog even door. De bedoeling is dat de saus wat indikt en de gehaktballetjes helemaal omhult.
Schep de albondigas met de saus in een schaal, bestrooi met wat fijngehakte peterselie en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
Ik hou van gehaktballetjes met bite. Voor zachtere gehaktballetjes kneed je wat losgeklopt ei en een schepje paneermeel door het gehakt.