Verfijnde soep van schaaldieren. Naar keuze gebruik je garnalen, kreeft, krab of bijvoorbeeld langoustines.
Hoeveelheid: 4-6 personen
Ingrediënten:
500grongepelde Hollandse garnalen
300grwortel, in plakjes
70grtomatenpuree
3tenenknoflook, in stukjes
1rode puntpaprika, in stukken
1venkelknol, in partjes
1prei, in ringen
1ui, in partjes
paar takjestijm
2blaadjeslaurier
scheutcognac
chilipoeder
zoet paprikapoeder
olijfolie
zout, peper
Voor de garnering:
Hollandse garnaaltjes
lobbig geklopte room, ongezoet
bieslook, fijngesneden
zoet paprikapoeder
Aan de slag:
Pel de garnalen en bewaar de schalen. Bewaar de gepelde garnaaltjes in de koelkast, de koppen en schalen gaan dadelijk in de soep.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soeppan en fruit de uien en de knoflook aan. Voeg de wortel toe en stoof een paar minuten. Voeg dan de venkel, paprika en preiringen toe. Schep goed door elkaar en laat rustig stoven.
Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie en bak er de koppen en schalen van de garnalen in aan. Na een aantal minuten zal je zien dat ze mooi bruin worden en je langzaam die kenmerkende geur van bisque begint te ruiken. Bak nog een paar minuten door en schenk dan de cognac erover, laat de alcohol vervliegen en schep alles bij de groenten in de soeppan.
Schep tomatenpuree, wat chilipoeder, flink wat paprikapoederdoor en wat zout en peper door de soepmassa en bak even mee. Voeg dan zoveel kokend water toe dat alles precies onder staat en leg tot slot de takjes tijm en blaadjes laurier in de bouillon. Laat met de deksel op de pan gedurende tenminste 1 uur zachtjes trekken.Tip: Des te langer de soep trekt des te krachtiger de bisque wordt. Ik heb de pan ruim 2 uur op de warme pit laten staan.
Verwijder de takjes tijm en blaadjes laurier. Pureer de soep met een staafmixer en giet door een zeef. Laat de massa in de zeef goed uitlekken, gooi weg en herhaal het zeven door een iets fijnere zeef.Tip: Door de soep 2x te zeven krijg je een heerlijke zachte soep zonder dat zanderige gevoel dat je weleens proeft bij bisque.
Leg wat garnalen in een kommetje, glas of bord, schenk er de bisque van Hollandse garnalen op en top voorzichtig af met wat slagroom. De slagroom zal door de warmte van de soep uitvloeien en een mooie laag vormen. Garneer tot slot met een paar garnaaltjes, wat paprikapoeder en bieslook. Eet smakelijk!
Tips:
Serveer de bisque in kleine glaasjes als amuse of bij de borrel. In wat grotere glazen of kleine kommetjes is garnalenbisque ideaal als voorgerecht.