Verspil geen restjes wijn meer en ga vandaag nog aan de slag. Verrassend eenvoudig en superleuk om te doen.
Hoeveelheid: 1fles(je) azijn
Ingrediënten:
rode of witte wijn
Keukengerei:
karaf
loszittende stop of stuk kaasdoek
Aan de slag:
Schenk de wijn vanuit de fles in de karaf en leg de stop losjes op de opening. Je kan ook een stuk kaasdoek op de opening leggen en vastzetten met een stukje touw of elastiek. Doel is dat er zuurstof bij de wijn kan komen zonder dat er stof of viezigheid in de karaf valt.Tip: Zorg dat de karaf goed is gesteriliseerd.
Zet de karaf op een warme plek (20-25º) en zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt. Zwenk de karaf om de paar weken rustig heen en weer zodat de wijn/azijn zich met verse zuurstof kan mengen.Tip: Nog beter schijnt het te zijn als de karaf in het (half)donker staat. Ik had de karaf stond op mijn bureau in mijn werkkamer staan en dat is prima gegaan.
Afhankelijk van de temperatuur waarbij de wijn fermenteert, de kwaliteit van de wijn en het alcoholpercentage duurt het 2-6 maanden tot alle alcohol is omgezet. Schenk de azijn door een papieren koffiefilter om het te filteren en bewaar in schone weckflesjes.Geniet van je huisgemaakte azijn!
Tips:
Maak een mooi labeltje, hang aan het flesje of plak het erop en geef een flesje cadeau aan familie en vrienden.
Laat een deel van de azijn samen met de azijnmoeder in de karaf en vul aan met nieuwe wijn. Zo blijft het proces op gang en hoef je niet steeds opnieuw een azijnmoeder te kweken. Na verloop van tijd zal de azijnmoeder zich splitsen. Je kan er dan eentje uitnemen en weggooien. Of doe 'm cadeau aan iemand anders. Op deze manier heb je altijd huisgemaakte azijn op voorraad.