Zijdezacht, romig en prachtig groen. Echt, dit pistache ijs wil je proeven! Maak dit recept en waan je in Italiaanse sferen.
Hoeveelheid: 1bak pistache ijs
Ingrediënten:
375mlvolle melk
150mlslagroom
150grsuiker
3eidooiers
95grongezoete pistachepasta *)
*) pistachepasta kan je eventueel zelf maken, zie verderop bij de tips
Voor de garnering:
gehakte pistachenootjes
Aan de slag:
Schenk de melk samen met de slagroom in een pannetje en breng snel aan de kook.
Roer in een kom de eidooiers met de suiker los en schenk er -al roerende- de hete melk bij. Giet het ei-melkmengsel terug in de pan en verwarm gedurende een paar minuten op een zachte pit. Roer dan de pistachepaste erdoor en zet de pit iets hoger om de eidooiers in alle rust de ijsbasis te laten binden. Blijf voorzichtig roeren. De ijsbasis is goed als het schuim is weggetrokken. Bij mij duurt dat zo'n 10-15 minuten.Let op: het mengsel hoeft niet te koken maar de damp moet er wel vanaf slaan. Heb je een thermometer hou de temperatuur dan op zo'n 83 °C.
Laat de ijsbasis helemaal afkoelen en bewaar enkele uren in de koelkast om door en door koud te worden.
Zet de ijsmachine aan, kies het programma voor roomijs en giet de ijsbasis erin. Vlak voor het einde kun je eventueel nog wat gehakte pistachenootjes toevoegen.
Schep een bolletjes pistache ijs in mooi glazen of op een hoorntje en bestrooi met pistachenootjes.Eet smakelijk!
Tips:
Trek gekregen in meer Siciliaanse lekkernijen? Bestel The Lemon Kitchen Sicilië en maak amandelkoekjes, citrusmarmelades, pasta met auberginepesto, mandarinetto en limoncello, boerenlinzensoep of gegrilde tonijn met tomaten-ui. Stuk voor stuk recepten met pure en authentieke smaken waardoor je je even in het zonnige Sicilië waant. Geloof me, dat wil!
Zelf pistachepasta maken doe je als volgt: Verwarm de pistachenootjes in een koekenpan of in de oven. Als de nootjes goed warm zijn doe je ze in een keukenmachine of het hakmolentjes van je staafmixer en laat draaien tot de nootjes een smeuïge pasta zijn geworden. Hou de motor van het apparaat goed in de gaten en stop om de minuut even om de motor af te laten koelen. Het is echt zwaar werk voor de motor omdat het tijd vraagt voor er een mooie pasta ontstaat. Laat je de motor continue draaien dan brandt die door. Geloof me, ik heb het ervaren... Voor zoete pistachepasta voeg je naar smaak poedersuiker toe tijdens het malen van de nootjes.