Indonesisch stoofgerecht met kip, ketjap, uien, knoflook en gember. Extra smakelijk door de groenterijst.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
Voor de kip ketjap:
300grkipdijfilet, in blokjes
1groteui, gesnipperd
4tenenknoflook
2eetlepelsvers geraspte gember, inclusief vrijgekomen sap
zoete ketjap
citroensap
olijfolie
Voor de bloemkoolrijst:
600grbloemkoolrijst
1teenknoflook
olijfolie
zeezout, versgemalen
Voor de garnering:
bieslook, gesneden
Aan de slag:
Voor de kip ketjap:
Verwarm wat olijfolie in een braadpan en fruit daar de ui in aan. Voeg de kipfilet toe, roer goed door en braad de kipfilet zachtjes aan. Voeg dan de geraspte gember toe en knijp de teentjes knoflook erbij. Giet een lekkere bodem ketjap in de pan, doe de deksel erop en laat rustig stoven.
Voor de bloemkoolrijst:
Stort ondertussen de bloemkoolrijst op een bakplaat, knijp er het teentje knoflook bij, drizzle er wat olijfolie over, bestrooi met een snuf zout en schep door elkaar. Plaats de bakplaat in het midden van een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 30 minuten gaar. De bloemkoolrijst zal ook hier en daar goudbruin kleuren waardoor het net zilvervliesrijst lijkt.
Roer tussentijds de kip ketjap een paar keer door. Voeg vlak voor het einde wat citroensap toe, proef en breng op smaak met extra citroensap en/of ketjap. Is de ketjapsaus teveel ingekookt? Voeg dan wat extra ketjap toe. Is de saus te dun? Laat dan nog even sudderen zonder deksel om de saus in te koken.
Schep de bloemkoolrijst op 2 borden en verdeel de kip ketjap erover. Garneer met gesneden bieslook.Eet smakelijk!
Tips:
In dit recept gebruikte ik Kaki Tiga Ketjap Medja No.1 maar elke andere zoete ketjap is ook goed. Het is maar net welk merk jouw voorkeur heeft.