Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!
Hoeveelheid: 8pasteitjes
Ingrediënten:
Voor de lamsragout vulling:
350grTexels lamsstoofvlees
1ui, gesnipperd
flinkeeetlepelTexelse biermosterd
(Texels) bockbier, of een ander soort donker bier
foelie
ghee of roomboter, om in te braden
zout, peper
Voor de ragout:
25grroomboter
25grbloem
200mlbouillon
200mlmelk
eetlepelTexelse biermosterd
worcestershire sauce
zout
Voor de mediterraanse vulling:
350grTexels lamsstoofvlees
1ui, gesnipperd
2teentjesknoflook, geperst
royale handverse oregano en tijm
scheutwitte wijn
1blikMutti Polpa
zout, peper
Voor de pasteitjes:
12plakjesroomboter bladerdeeg
zout
1losgeklopt ei
Extra benodigdheden:
muffinblik, ingevet
ronde uitstekers ø 10, 9 en 6 cm
4 papieren muffinvormpjes
blindbakbonen of gedroogde bonen
Aan de slag:
Voor de lamsragout:
Snij het lamsvlees indien nodig in blokjes, kruid royaal met zout en peper en braad in een hete stoofpan met roomboter. Zodra het vlees rondom is aangebraden voeg je de gesnipperde ui toe, laat even meegaren en schep er dan een flinke eetlepel mosterd bij. Schep door elkaar en schenk er zoveel bier bij dat het vlees net onder staat. Voeg nog een beetje foelie toe en plaats de deksel op de pan. Laat zachtjes stoven tot het vlees zacht is en uit elkaar valt. Roer tussentijds een paar keer door.Tip: Doe de foelie in een papieren theezakje en bindt dicht met wat keukentouw. Zo haal je de foelie er na afloop weer makkelijk uit.
Als het vlees klaar is laat je het afkoelen en plaats gedurende een nacht in de koelkast. Van zo'n nachtje rust wordt het altijd veel lekkerder vind ik.
Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde massa. Laat enkele minuten garen. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen. Giet in 3 delen bhet vocht bij de bloemmassa en roer steeds stevig door om klontjes te voorkomen. Voeg pas weer nieuw vocht toe als het vorige volledig is opgenomen. Breng op smaak met de biermosterd, zout en worcestershire sauce. Schep het (licht opgewarmde) vlees door de ragout en proef of het voldoende op smaak is.
Voor de mediterraanse vulling:
Snij het lamsvlees indien nodig in blokjes, kruid royaal met zout en peper en braad in een hete stoofpan met roomboter aan. Zodra het vlees rondom is aanbraden voeg je de gesnipperde ui en geperste knoflook toe en laat even meegaren. Voeg de Mutti polpa en verse kruiden toe, schep door elkaar en plaats de deksel op de pan. Laat zachtjes stoven tot het vlees zacht is en bijna uit elkaar valt. Roer tussentijds een paar keer door.
Als het vlees bijna uit elkaar valt neem je de deksel van de pan en kook je de tomatensaus voor het grootste gedeelte in. Laat afkoelen en plaats ook deze vulling gedurende een nacht in de koelkast.
Voor de pasteitjes:
Steek voor de pasteibakjes rondjes van 10 cm uit de plakjes bladerdeeg. Bestrooi één zijde met een beetje zout, wrijf het zout erin en bekleed 4 holtes van het muffinblik met het bladerdeeg. Leg de gezouten zijde naar onder, dit wordt straks de buitenkant van het pasteitje. Prik de bodems in met een vork, zet in elk deegbakje een papieren muffinvormpje en vul met bakbonen. Plaats het muffinblik in het midden van een op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC, verwijder de papieren muffinvormpjes met bakbonen en haal de pasteibakjes uit de vorm. Plaats de pasteitjes terug op het rooster en bak in nog eens 10-15 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Steek 4 rondjes van 9 cm en 4 rondjes van 6 cm uit. Leg de grote cirkels in de holtes van het muffinblik, vul de bakjes met het mediterrane lamsvlees en dek af met de de kleine cirkels bladerdeeg. Druk de deksels goed op de bakjes, gebruik daar eventueel een vork bij. Klop het ei los met wat zout en bestrijk er het bladerdeeg mee. Maak in het midden een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de pasteitjes in het midden van een op 200°C hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180°C hete lucht en bak in nog eens 25 minuten gaar en bruin.
Vul de lege pasteibakjes met warme ragout en serveer samen met de mediterrane pasteitjes.Eet smakelijk!