Volg de instructies in mijn recept voor gingerbread koekjes. Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren tot een dag rusten in de koelkast. Dek de royal icing dek luchtdicht af en zet weg op en koele plek, niet in de koelkast.
Bakken van de mini gingerbread koekhuisjes:
Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door om het weer soepel te maken. Bestuif je werkblad met wat bloem en het deeg uit tot een lap van 3-4 mm dik. Steek per huisje 4 muren en 2 dakdelen uit, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal tot de bakplaat vol is. Plaats de bakplaat in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 8 minuten tot de koekjes gaar zijn.Tip: Maak je ook een tuintje voor je huisje vergeet dan niet een bodemplaat uit te steken en eventueel een kerstboompje of andere leuke figuurtjes.Tip: gebruik verflatjes bij het uitrollen van het deeg. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen. De latjes geleiden je deegroller waardoor het gelijkmatig uitrolt.
Haal de peperkoekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld verpak je ze luchtdicht. Heb je nog deeg over, herhaal dan de vorige stap.
Bouwen en decoreren van de mini gingerbread koekhuisjes:
Schep de royal icing in een spuitzak met spuitmondje of knip een klein puntje van de zak af. Plak met de royal icing de muren van je huisjes aan elkaar. Laat dat drogen en plak dan de dakdelen op de muren vast en laat opnieuw drogen.
Versier de huisjes en sprinkle wat kristalsuiker over het dak om het een ijzige sfeer te geven. Gebruik geraspte kokos voor een besneeuwd dak.
Om alle vocht uit de icing en koekjes te verwijderen plaats je de gingerbread huisjes op een bakplaat of rooster en plaats een half uurtje in een op 50ºC conventioneel voorverwarmde oven. Laat de deur op kleine kier staan zodat het vocht uit de oven kan. Zet daarna de oven uit en laat afkoelen met de koekjes in de oven. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze luchtdicht verpakken. Eet smakelijk!