Pure smaken met een pure finishing touch: verse tijm blaadjes en wat La Baleine Fleur de Sel.
Hoeveelheid: 4
Ingrediënten:
Voor de bavette:
800grbavette
grof La Baleine zeezout, in molen
versgemalen peper
olijfolie
Voor de groente:
1courgette
1-2rode of gele paprika's
2maiskolven
bundelgroene asperges
400grkrieltjes
olijfolie
Voor de garnering:
La Baleine Fleur de Sel
paartakjesverse tijm
Aan de slag:
Voor de bavette:
Leg de bavette 30-45 minuten voor gebruik buiten de koelkast om op temperatuur te komen.
Voor de groente:
Was de krieltjes en kook een paar minuten voor. Giet af, halveer en leg in een ovenschaal. Hussel flink wat olijfolie door de krieltjes en bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
Snij de courgette in stukken, hussel door elkaar met wat olijfolie en grill in een grillpan. Heb je de BBQ aan dan kan je de groenten daar natuurlijk ook prima op bereiden.Tip: leg de gare groente op een verwarmd bord en dek af met aluminium folie of laat afkoelen. Koud is de groente ook heerlijk.
Herhaal met de paprika, groene asperges en maiskolven. Naar keuze grill je de maiskolven in z'n geheel of snijdt ze vooraf in stukken.
Verder met de bavette:
Neem de bavette uit de verpakking, dep droog en besmeer met olijfolie. Doe dit met een kwastje of takje rozemarijn, zo verdeel je de olie dunner en gelijkmatiger over het vlees dan wanneer je er een scheut olie overheen giet. Breng op smaak met versgemalen grof zeezout en versgemalen peper.
Bak of grill de bavette naar keuze op de BBQ, in een grillpan of in de oven. Bak de eerste zijde van de bavette totdat die uit zichzelf loslaat van het rooster of de bodem van de pan. Laat nog even liggen en draai dan om, steek een kernthermometer in het vlees en gaar tot een temperatuur van 48º voor rare, 53º voor medium rare, 58º voor medium, 63º voor medium well of 68º voor well done. Neem uit de pan, leg op een houten plank en dek af met folie en laat 10-15 minuten rusten zodat de vleessappen zich weer goed kunnen verdelen. De kerntemperatuur zal nog ietsje stijgen tot de perfecte temperatuur.Tip: Ik bak bavette graag in de oven. Daarvoor plaats ik een (niet geëmailleerde) gietijzeren koekenpan in de koude oven en verwarm 'm mee tijdens het bakken van de aardappeltjes. Zodra de aardappeltjes gaar zijn is de pan loeiheet en kan ik door met de bavette.
Voor de garnering:
Schik de groenten en krieltjes rond het vlees, ris wat blaadjes tijm van de takjes en strooi over zowel de groenten als het vlees. Maak af met wat Fleur de Sel.Eet smakelijk!
Tips:
Snij vlees altijd recht op de draad en gebruik een scherp mes. Het liefst een mes met een glad lemmet. Een gekarteld lemmet trekt het vlees uit elkaar in plaats van snijden. Het grote stuk vlees snij ik altijd aan met een groot vleesmes. Aan tafel geef ik iedereen een Laguiole Jean Dubost steakmes met glad lemmet. Dat zijn echt perfecte messen die het vlees snijden als een plakje boter!
Benieuwd waar en hoe Fleur de Sel wordt geoogst? Ik bezocht de zoutmeren in Aigues-Mortes en oogstte er mijn eigen Fleur de Sel. In mijn blogpost over Fleur de Sel de Camargue vertel ik je er alles over.