Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie
Fruitig, zoet en heerlijk romig. Dit verrassende dessert wil je proeven!
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
Voor de labneh en aardbeien:
750mlvolle yoghurt
¼theelepelfijn zeezout
200grdiepvries aardbeien
sap van 1 biologische sinaasappel
kristalsuiker
handjeverse Hollandse aardbeien, in partjes
takjesverse munt
Voor de geïnfuseerde olijfolie:
50mlolijfolie, de lekkerste die je in huis hebt
zeste van ¾ biologische sinaasappel
paardraadjessaffraan
Extra benodigdheden:
kaasdoek of koffiefilter
zeef of koffiefilterhouder*
Aan de slag:
Voor de geïnfuseerde olijfolie:
Giet de olijfolie in een klein pannetje en voeg de zeste saffraan toe. Verwarm zachtjes tot je kleine luchtbelletjes in de olie ziet ontstaan. Zet de pit dan iets terug en warm gedurende 5 minuten door. Neem de pan van de pit, laat afkoelen en laat gedurende 17-24 uur infuseren.Tip: ik gebruikte een zesteur om mooie lange sliertjes sinaasappelzeste te trekken. Zo zijn ze na afloop makkelijk uit de olie te vissen met een vork.
Voor de labneh en aardbeien:
Doe de diepvries aardbeien in een klein pannetje, giet het sap van de sinaasappel erover en strooi de suiker erbij. Afhankelijk van je smaak gebruik je meer of minder suiker. Laat dit een uurtje staan.
Bekleed ondertussen een zeef met kaasdoek of plaast een koffiefilter in de houder. Plaats op een schaal of kom om het uitlopende vocht op te vangen.
Roer het zout door de yoghurt, schep in de kaasdoek of het koffiefilter en laat gedurende 12-24 uur uitlekken in de koelkast. Na het uitlekken schep je de labneh in een schone schaal en bewaar tot gebruik in de koelkast.Tip: Des te langer je de yoghurt laat uitlekken des te dikker de labneh wordt. Vind je de labneh te dik geworden? Roer dan gewoon wat van de uitgelekte wei door de labneh. De labneh op de foto heb ik 17 uur laten uitlekken. Tip: Vergeet niet af en toe de schaal of kom te leeg te gooien. Er komt echt veel wei uit de yoghurt en je wilt geen overstroming in je koelkast... Zeker in het begin lekt er snel veel wei uit de yoghurt.
Na een uurtje snij je de diepvries aardbeien in stukken en verwarm op een zachte pit tot de suiker is opgelost en de vloeistof kookt. Zet de pit hoger en laat al borrelend doorkoken tot een dikke jam/compote-achtige massa. Blijf ondertussen wel rustig roeren om te voorkomen dat het op de bodem van de pan karameliseert/aanbrandt. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Om te serveren:
Vis de sinaasappelzeste uit de olie, snij klein en schep door de labneh.
Schep de labneh op een mooie schaal en verdeel de aardbeienjam en verse aardbeien erover. Schenk lekker wat van de geïnfuseerde olijfolie erover en garneer met takjes munt.Eet smakelijk!
Tips:
Lekker als verrassend dessert. Met wat crackers of gemberkoekjes erbij ook heerlijk bij een kop thee of high tea.
Als je een koffiefilterhouder gebruikt om labneh te maken gebruik de houder dan echt alleen daarvoor. Heb je er eenmaal koffie mee gezet dan zit er koffiegeur en -smaak aan. Dat wil je niet in je labneh.