Doe de boter, bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom en wrijf tussen de vingers van je handen tot een kruimeldeeg. Als alle ingredienten goed zijn gemengd voeg je een eetlepel losgeklopt ei toe, kneed tot een samenhangend deeg en verdeel in 2 gelijke porties. Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling:
Verkruimel de amandelspijs in een schaal en rasp er naar smaak citroenzeste bij.
Slap de amandelspijs met losgeklopt ei af tot een spuitbare massa. Ik gebruikte ongeveer een ½ ei. Schep in een spuitzak met een rond spuitmondje ø 1½ cm. Bewaar tot gebruik in de koelkast.Mijn favoriete spuitzakken zijn die van One way. Super sterk en je hebt perfecte grip.
Maak de rondo's:
Neem het deeg uit de koelkast en kneed de eerste portie snel even door om weer soepel te maken. Rol op een bebloemde siliconenmat uit tot een lap van 4 mm.Tip: Ik gebruik 2 verflatjes van Gamma om de deeglap gelijkmatig uit te rollen. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen voor het deeg. De latjes zorgen voor perfecte geleiding tijdens het uitrollen en je krijgt een gelijkmatige deeglap.
Steek met de bakringen 6 rondjes uit en plaats de bakringen met deeglapje en al op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit schijven amandelspijs op de deeglapjes maar houd de randen (±½ cm) vrij zodat het deeg de ruimte heeft om te rijzen tijdens het bakken.
Kneed het overgebleven deeg soepel, rol uit tot een lap van 4 mm en steek 6 cirkels uit. Hiervoor haal ik voorzichtig een van de bakringen van de bakplaat en plaast die daarne voorzichtig weer terug. Leg de deeglapjes voorzichtig in de bakringen, druk de amandelen middenin de rondo's en bestrijk met losgeklopt eiwit. Plaats de bakplaat in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 20-23 minuten gaar en goudbruin.Tip: Ik hield nog wat deeg en amandelspijs over. Daar maakte ik terwijl de rondo's in de oven stonden een gevulde koek mee die ik nadat de rondo's uit de oven waren afbakte. Je kan natuurlijk ook een extra rondo maken.
Verwijder de bakringen en laat de rondo's afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld bewaar je de koeken in een koekblik of goed afgesloten glazenpot.Eet smakelijk!
Tips:
Om de koek brosser te maken kan je de helft van de bloem vervangen door Zeeuwse bloem.