Spoel de zeebaars onder koud stomend water af en dep goed droog met keukenpapier.
Meng het zeezout en eiwit tot een vochtige en plakkerige massa. Voor extra smaak meng je er nog wat citroenzeste en fijn gehakte dille, peterselie en bieslook door.
Leg het bakpapier in een braadslede, leg er een bedje van zout op en leg daar de zeebaars op. Druk zachtjes aan zodat de vis stevig in het zout ligt. Vul de zeebaars met wat dille, peterselie, bieslook en 2 halve schijfjes citroen. Druk de buikholte netjes dicht zodat er geen zout in komt en dek af met de rest van het zeezout. Zorg ervoor dat de vis overal goed bedekt is zodat tijdens het bereiden alle vocht en stoom in de zoutkorst gevangen blijft. Plaats de schaal in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak gedurende ± 25 minuten gaar.Tip: De vis is gaar als de kerntemperatuur 60ºC is. Ik steek graag een kernthermometer in het dikste deel van de vis zodat ik precies weet wanneer de zeebaars perfect is.
Neem de vis uit de oven, breek voorzichtig de zoutkorst open en verwijder de bovenste helft. Fileer de vis heel voorzichtig in de keuken of aan tafel. Let er goed op dat er geen zout op de visfilet terecht komt want dat is echt zonde van de smaak. Bestrooi met wat fijn gehakte verse kruiden en druppel er eventueel nog wat goede olijfolie over.Eet smakelijk!
Tips:
Gebruik voor openbreken van de zoutkorst de stamper van je vijzel en tik daarmee voorzichtig op de zoutkorst.
Let bij het kopen van vis op het ASC of MSC-label of vraag bij de visspecialist naar de herkomst. Via de online VISwijzer of de VISwijzer app kan je checken hoe duurzaam jouw keuze is.
Niet alleen vis in een zoutkorst is lekker maar ook bijvoorbeeld een hele kip of groenten zijn heerlijk. Bietjes, wortel, pastinaak, knolselderij en aardappels doen het erg goed.