Met dit recept maak je heel eenvoudig homemade tortilla’s. Maismeel, water en een koekenpan, meer heb je niet nodig.
Hoeveelheid: 12kleine maistortilla's
Ingrediënten:
150grmaïsmeel
200mlhandwarm water
Extra benodigdheden:
tortillapers of
broodplank en zware pan met vlakke bodem
2velletjesstevig plastic, ik knipte een ziplock zakje open, dat plastic is er echt perfect voor
Aan de slag:
Kneed van het maïsmeel en water een samenhangend deeg, dek af met plasticfolie en laat een half uur tot een uur rusten.
Verwarm een (gietijzeren) koekenpan tot ie goed warm is.
Neem een stukje deeg van hooguit 30 gram, rol dat tussen je handen tot een balletje en pers tussen twee velletjes plastic tot een mooie ronde tortilla.Tip: Heb je een tortillapers dan leg je een velletje plastic op de onderzijde, leg daarop het deeg en dek af met een velletje plastic. Doe de pers dicht en druk aan. Zonder pers leg je het deeg tussen de velletjes plastic op een broodplank en druk met een zware -gietijzeren- pan tot een mooie tortilla. Ik heb geen tortillapers en gebruikte dus een pan. Werkt echt prima.
Neem de tortilla van het plastic en leg in de droge, hete koekenpan en keer na 30 seconden, na 30 seconden keer je tortilla opnieuw en strijk je met een spatel over de tortilla zodat ie overal goed contact maakt met de pan. Als het goed is zie je ‘m bijna gelijk opbollen. Dit is het teken dat ie van binnen ook echt gaar wordt. Als de onderzijde mooi gekleurd is keer je de tortilla nog een laatste keer. Ook nu strijk je weer even over de tortilla om ‘m mooi te laten opbollen.Tip: Maak je geen zorgen als het niet een mooi bol kussentje wordt. Gebeurt mij ook. Ik strijk dan gewoon nog even extra over de niet opgeblazen stukjes deeg en vaak gaan ze dan alsnog.
Neem de tortilla uit de pan, leg op een met theedoek bekleed bord en vouw de theedoek over de tortilla dicht. Bak alle tortilla’s en hou de groter wordende stapel steeds bedekt met theedoek.
Laat de tortilla’s afkoelen in de theedoek en verpak daarna tot gebruik in wat plasticfolie.Tip: Als de tortilla's uit de pan komen zijn ze stevig en stug. Door ze bedekt te laten afkoelen worden ze veel soepeler.Eet smakelijk!
Tips:
Maismeel is niet hetzelfde als polenta of maizena. Het juiste maismeel is voorgekookt, wit en heet masa harina. Ik koop mijn maismeel bij AH.