Smaakvolle satésaus die makkelijk en snel te maken is. Lekker pittig door een lepeltje sambal.
Hoeveelheid: 2-3 personen
Ingrediënten:
1kleineui, gesnipperd
2theelepelssoto kruiden
200mlkokosmelk
1½eetlepelketjap medja
3½-4eetlepelspindakaas
1theelepelsambal
kneepjelimoensap
kokosolie
Voor de garnering:
gehakte pinda's
Aan de slag:
Verwarm de kokosolie en fruit daarin de ui zachtjes aan en voeg de soto kruiden toe. Als na een paar minuten het mengsel lekker begint te ruiken schenk je de kokosmelk en de ketjap medja erbij. Laat gedurende een minuut of tien zachtjes doorwarmen om de smaken goed los te laten komen.
Breng het kokosmengsel al roerend aan de kook en voeg eetlepel voor eetlepel de pindakaas toe. Zorg steeds dat de pindakaas goed is opgelost voordat je de volgende pindakaas toevoegt. Roer er tot slot nog de sambal en wat limoensap door. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra ketjap media, limoensap en/of sambal. Laat de satésaus afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.Tip: Vervang de helft van de ketjap medja eens door sojasaus van Kikkoman. Kikkoman geeft de satésaus net even een hartigere smaak dan wanneer je alleen ketjap medja gebruikt.
Warm vlak voor gebruik de satésaus rustig op. Verdun eventueel met wat water of (kokos)melk. Door het bewaren dikt de saus vaak nog wat in.
Serveer de satésaus in een schaal of schep over spiesjes kipsaté en garneer met wat gehakte pinda’s.Eet smakelijk!
Tips:
De saté saus tevoren maken en laten afkoelen is niet alleen makkelijk maar geeft ook meer smaak. Tijdens het bewaren kunnen de smaken van de kruiden en specesmaken zich extra goed ontwikkelen.