Knapperig bladerdeeg gevuld met een smaakvolle vulling van asperges, ham, ricotta en verse tuinkruiden. Onweerstaanbaar lekker.
Hoeveelheid: 1aspergequiche ø 24 cm
Ingrediënten:
500grasperges
100grham, in stukjes gesneden
1eetlepel fijngehakte dille
1eetlepel fijngehakte peterselie
1½eetlepel fijngehakte bieslook
rasp van ½ citroen
5plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
4eieren
100grricotta
worcestershire sauce
zout, peper
Extra benodigdheden
quichevorm ø 24 cm
bakpapier, optioneel
Aan de slag:
Schil de asperges en kook 5 minuten voor. Neem de asperges uit de pan, laat helemaal uitlekken en dep goed droog.Tip: Lees vooral ook mijn aanwijzingen voor het schillen en koken van asperges in het recept voor aspergesoep. Zo geniet je twee keer van dezelfde 500 gr asperges.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien totdat ze net flexibel genoeg zijn om de quichevorm te kunnen bekleden. Bekleed de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.Tip: Vaak leg ik het het bladerdeeg direct in de vorm. Bekleed je de vorm liever eerst met bakpapier vet de vorm dan op een paar plekken in met wat boter zodat het bakpapier goed blijft plakken.
Snij de asperges in stukken en verdeel samen met de ham over de bodem van de quichevorm. Klop de eieren los met de ricotta, citroenrasp, dille, bieslook en peterselie en breng op smaak met zout, peper en worcestershire sauce. Giet het eimengsel in de quichevorm en plaats de vorm in het midden van een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC hete lucht en bak in nog eens 30 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is. Open tijdens het bakken 1 of 2 keer de deur op een kier zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen.Tip: Is het bladerdeegrandje in de vorm iets te hoog? Vouw het dan gewoon losjes over het eimengsel heen. Tijdens het bakken blaast het bladerdeeg op en krijg je een mooi rand.
Neem de quiche uit de oven en serveer direct of laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.Eet smakelijk!
Tips:
Door de quiche de eerste 15 minuten met extra onderwarmte te bakken wordt de bodem bij mij doorgaans mooi gaar. Bij twijfel bak je het bladerdeeg voor met blindbak bonen. Hoe dat werkt lees je in mij recept voor paddestoelenquiche.