Waanzinnig lekkere salade van gegrilde asperges. Bijzonder detail: met een zacht gebakken eidooier.
Hoeveelheid: 2salades
Ingrediënten:
Voor de salade:
500grdikke witte asperges
2verse eieren
100grveldsla en gemengde sla
paar radijsje
walnoten, licht geroosterd
zoutvlokken
koolzaadolie (hoog verhitbaar, oranje etiket)
melk
water
Voor de dressing:
sap van ½ sinaasappel + wat extra
½eetlepel sinaasappelrasp
1eetlepel appelazijn met honing (Tromp en Rueb)
½-1eetlepel mosterd met honing (De Wijndragers)
honing, naar smaak
walnootolie
Herbamare
Aan de slag:
Voor de dressing:
Kook het sap van een halve sinaasappel zover in dat je nog ongeveer 1 eetlepel overhoudt. Klop de eetlepel ingekookt sap los met de azijn, de sinaasappelrasp, mosterd, een beetje extra honing en wat herbamare. Giet al kloppend in een dun straaltje de walnootolie erbij tot je een mooi gebonden dressing hebt van ongeveer 100 ml. Proef en breng op smaak met wat extra sinaasappelsap, Herbamare en/of honing.
Voor de salade:
Schil de asperges. Schil eerst dun het buitenste laagje eraf en gooi dat weg. Schil een tweede laagje van de asperges, verwijder de kontjes en leg de schillen, kontjes en geschilde asperges in een ruime pan. Giet precies zoveel melk en water erbij dat de asperges onder staan en breng rustig aan de kook. Kook de asperges kort voor. Neem de asperges uit de pan, schep in een vergiet en laat uitlekken. Laat de schillen en kontjes rustig doorkoken om een lekkere aspergesoep van te trekken. Laat de asperges verder uitlekken op keukenpapier.
Verwarm een grillpan voor. Snij de asperges in de lengte doormidden, bestrijk met wat koolzaadolie en grill rondom in 3-5 minuten tot ze beetgaar zijn. Leg de asperges in een schaal, schep er een paar eetlepels dressing over en dek de schaal af met zilverfolie.
Verdeel de asperges en de sla over de borden, schep er wat dressing over en rasp er wat dunne plakjes radijs bij. Zet de rest van de dressing in een kannetje op tafel.
Verhit in een koekenpannetje wat koolzaadolie. Als de olie warm is leg je er voorzichtig de dooiers in. Bak gedurende 30 seconden zodat de onderkanten van de dooiers stollen. Schep de dooiers uit de pan en leg op de salade. Bestrooi met wat zoutvlokken en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
Het scheiden van de eiwitten en dooiers gaat het makkelijkst door de eieren voorzichtig boven een kom te breken en dan één voor één -met schonen handen- de dooiers eruit vissen.
Heb je geen azijn en mosterd met honing erin kies dan een zachte azijn zoals rijstazijn en vervang de mosterd door grove mosterd. Voeg wel iets meer honing toe aan de dressing.