Vrolijke cocktail met het zoete van zomerfruit, het frisse van gember en het verwarmende van 5-spice specerijen.
Ingrediënten:
Gembersiroop
300mlwater
300mlsuiker
100grgember
1theelepel 5-spice kruiden
Zomervruchten shrub
1½kop zomerfruit (diepvries)
1kop peren azijn
1kop kristalsuiker
Voor de cocktail:
bruisend bronwater
ijsblokjes
schijfje citroen
handje zomerfruit
takje rozemarijn
Aan de slag:
Voor de gembersiroop:
Verwijder de schil van de gember. Dit gaat het makkelijkst door er met de rand van een lepel langs te schrapen. Snij in plakjes en doe samen met de overige ingrediënten in een pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de siroop enigszins is ingedikt en de smaak naar wens is.Tip: de siroop moet echt krachtig/sterk van smaak zijn je drinkt ‘m immers verdund.
Giet de siroop door een theezeefje in een gesteriliseerde fles en draai gelijk de dop erop. Tijdens het afkoelen trekt de fles vacuüm, de fles is nu prima buiten de koelkast te bewaren. Na het openen bewaar ik de fles enkele weken in de koelkast.
Voor de zomervruchten shrub:
Voeg alle ingrediënten samen in een pannetje, breng -met deksel op de pan- zachtjes aan de kook en laat gedurende 45 minuten heel zachtjes pruttelen. Zet dan de deksel op een kiertje en laat nog eens 15 minuten heel zachtjes pruttelen.
Giet de siroop door een zeef en bewaar in een fles. De shrub zal flink indikken maar dat is prima. Zo vormt het een mooi laagje onderin het glas.Tip: Gooi de vruchtenpulp vooral niet weg. Deze smaakt heerlijk in smoothies, bij een bolletje vanille-ijs, door de yoghurt of in hangop.
Voor de cocktail:
Schudt de shrub in de fles los en schenk er een lekkere laag van in het glas, vul de glazen voor ¾ met ijsblokjes, voeg twee theelepels gembersiroop toe en vul het glas af met bronwater. Zet er een takje rozemarijn in en roer met een lepel een deel van de shrub door het water. De bedoeling is dat de cocktail mooi paars kleurt maar toch een donkere bodem houdt. De rozemarijn zal hierbij iets kneuzen en smaak afgeven.
Garneer de cocktail met een schijfje citroen en wat (diepvries) zomerfruit. Serveer direct.Proost!
Tips:
Gebruik een zachte azijn zoals rijstazijn, cider azijn, kokosazijn of zoals ik graag gebruik peren azijn. Normale keukenazijn is erg scherp en zuur. Een zachte azijn geeft een fijnere smaak. Mijn peren azijn komt van Foodelicious.nl in Rotterdam. Heerlijk zacht en zoet van smaak!
Speel met de hoeveelheid siroop tot je de smaak hebt die jij het lekkerst vindt.